Ülkücü hareket bağlamında Remzi Çayır'ın romancılığı
The novels of Remzi Çayır'ın in the context of the idealist movement
  1. Tez No: 949817
  2. Yazar: ŞİRVAN SAMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN KOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Remzi Çayır, Ülkücü Hareket, Siyasî, İdeoloji, Roman, Remzi Çayır, Nationalist Movement, Potical, Ideology, Novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmanın konusu 12 Eylül 1980 askerî darbesi ile Türkiye'deki siyasî hareketler içerisinde yer alan Remzi Çayır'ın, ülkücü kimliğini yansıttığı romanlarının incelenmesi üzerinedir. Remzi Çayır'ın, düşünsel dünyası ve siyasî mücadelesini harmanlayarak yazdığı romanları, edebiyat-siyaset ilişkisine ışık tutmaktadır. Yazar romanlarında, siyasî kimliğini edebî üretimine yansıtırken ülkücü hareketi pek çok boyutta görünür kılmıştır. Yapılan tez kapsamında, yazarla röportaj yoluyla alınan bilgiler ve kaleme aldığı romanları üzerinden yola çıkılarak doğrudan kaynak kullanılmıştır. Çayır'ın toplam yedi romanı da ele aldığı tema, ideolojik boyutu ve karakter inşalarıyla bir dönem romanı mahiyeti gösterir. Yazarın, cezaevi sürecindeki yaşantısıyla kurguladığı romanları, otobiyografik bir nitelik de taşır. Genel hatlarıyla bu çalışmada Remzi Çayır'ın romanları, 1980 dönemi Türkiye'sinin siyasî süreci ele alınarak, ülkücü hareket bağlamında incelenmiştir. Bu bağlam içerisinde romanlar, ülkücü hareketin ideolojik boyutu, İslâmî yönü, süreç içerisinde yaşanılan toplumsal olaylar ve dönemin hapishane ortamı üzerinden ele alınmıştır. Yazarın romancılığı ise siyasî kimliği ve ideolojik duruşu zemininde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of my study is to analyze the novels of Remzi Çayır, who took part in the political movements in Turkiye with the military coup of september 12, 1980 in which he reflects his nationalist identity. Remzi Çayır's novels, written by blendıng his intellectual World and political struggle, shed light on the relationship between literatüre and politics. In his political dimensions and character canstructions.Within the scope of the thesis, direct sources were used by starting from the information obtaıhed through interseviews with the auther and the novels he wrote. Çayır's seven novels in total are period novels with their themes, ideological dimensions and character constructions. The author's novels, which he fictianalized with his life in prison, alsa have an autobiographical quality.In general terms, ın this study, Remzi Çayır's novels are analyzed in th context of the nationalist movement by considering the political process of Turkiye in the 1980 period. Within this context, the novels are analyzed through the ideological dımension of the nationalist movement, its Islamic aspect, the social events experienced during the process and the prison envirenment of the period. The auther's novelism was evalvated on the basis of his politicial identity and ideolagical stance.