The Citizen of the state and the state of the citizen: An analysis of the citizenization process in Turkey
Devletin vatandaşı, vatandaşın durumu: Türkiye'deki vatandaşlaştırma sürecinin analizi
  1. Tez No: 94982
  2. Yazar: NALAN SOYARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İÇDUYGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, sivil, siyasal, sosyal öğeler, cumhuriyetçi vatandaşlık, liberal demokratik vatandaşlık, milli kimlik. vu, Citizenship, civil, political, social elements, civic republican, liberal democratic, national identity
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca Türk vatandaşlığının kuruluşu ve evrimi ile ilgilidir. Vatandaşlığın nasıl tanımlandığı ve hangi vatandaşlık modelinin kullanıldığı ana sorulardır. Türkiye deneyiminde modernleşme ve vatandaşlaştırma süreci yukarıdan olduğu için, devlet asıl kurucu aktör olarak ele alınmıştır. Bu nedenle, hukuki belgeler, parlamentodaki tartışmalar ve dönemin belli başlı aydınlarının vatandaşlık üzerine yaptıkları çalışmalar incelenmiştir. Türkiye'de ulusun kuruluşu ve vatandaşlaştırma süreci birlikte ilerlediğinden, Türk milli kimliğinin oluşumuyla ilgili kanunlar da kullanılmıştır. Sosyal ve siyasal gelişmeler bir arkaplan olarak ele alınarak, Türk vatandaşlığı anlayışındaki değişimler ve dönüşümler araştırılmıştır. Türk vatandaşlığının bugün karşılaştığı problemlerin kökleri, Türk vatandaşlığının yukarıdan ve ödevlere önem veren cumhuriyetçi anlayışla kurulduğu erken Cumhuriyet döneminde yatmaktadır. Bugün daha liberal bir vatandaşlık anlayışı viiçin istemler ile cumhuriyetçi vatandaşlar arasında bir çatışma bulunmaktadır. Bugün karşı karşıya kalman problemlerin özünde, devletin Türk vatandaşlığım Kemalist modernleşme arzusu ve resmi Türk milli kimliğinden ayrı bir kavram olarak ele alamaması yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the construction and evolution of Turkish citizenship throughout the history of the Turkish Republic. How citizenship was defined, and which model was adopted for Turkish citizenship are the major questions. The state is taken as the major constructive actor as the modernization and citizenization process was from above in the Turkish case. Therefore, the legal documents, parliamentary debates, and studies of the prominent intellectuals on citizenship are analyzed. As the nation building and citizenization process went hand in hand in Turkey, those laws related with the construction of a Turkish national identity are also utilized. By taking the social and political developments into account as a background, the changes and shifts in the understanding of Turkish citizenship are traced. The problems Turkish citizenship encounters today has its roots in the early Republican period, where Turkish citizenship was developed from above and in a republican understanding that emphasized duties towards the state. Today there is a clash between aspirations for a more liberal understanding of citizenship and the republican citizens. In the core of the problems faced today, lies the reluctance of IVthe state to view Turkish citizenship as a notion distinct from the quest for Kemalist modernization and official Turkish national identity.