Androgenetik alopesili hastalarda trombositten zengin plazma(PRP) tedavisinde mezoterapi tabancası ile normal enjektörün tedavi devamlılığında ve etkinliğinde hasta bazlı karşılaştırılması
  1. Tez No: 949876
  2. Yazar: CİHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE UCE ÖZKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: androgenetik alopesi, trombositten zengin plazma, mezoterapi tabancası, numerik ağrı skoru, androgenetic alopecia, platelet-rich plasma, mesotherapy gun, numeric pain score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Androgenetik alopesi (AGA), hem erkek hem kadınlarda sık görülen, hormonal ve genetik etkenlerin rol oynadığı, ilerleyici seyirli bir saç dökülmesi tipidir. Son yıllarda trombositten zengin plazma (PRP) tedavisi, bu hastalıkta umut vadeden tedavi seçeneklerinde biri olarak öne çıkmaktadır. PRP uygulaması, farklı tekniklerle gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Androgenetik alopesili hastalarda trombositten zengin plazma (PRP) tedavisinin mezoterapi tabancası ile normal enjektörle uygulanmasının, hastalarda ağrı algısı, tedaviye devamlılık ve klinik etkinlik açısından hasta bazlı karşılaştırılmasıdır. Metod: Bu prospektif çalışmaya androgenetik alopesi tanısı almış toplam 60 hasta (26 erkek,34 kadın) dahil edilmişti. Hastalar randomize olarak iki ayrı gruba ayrılmıştır: PRP'nin mezoterapi tabancası ile uygulandığı grup (n=30) ve manuel normal enjektörle uygulandığı grup (n=30). Katılımcıların yaş ortalaması normal enjektör grubunda 32,07, tabanca grubunda ise 30,13'tür. Kadın hastaların 19'u normal enjeksiyon, 15'i tabanca grubunda yer almıştır. Katılımcıların %40'ında pozitif aile öyküsü mevcuttu ve bunların %91,7'si erkekti. Tedavi süresince hastalara üç hafta aralıklarla toplam üç seans uygulanmış, her seansta uygulama sonrası ağrı düzeyi NAS (numerik ağrı skalası) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca her hastanın tedaviye devamlılığı ve tedaviye klinik yanıtı kaydedilmiştir. Klinik yanıtlar ''tam yanıt'', ''kısmi yanıt'' ve ''yanıtsızlık'' şeklinde kategorize edilmiştir. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p0,005). Klinik etkinlik yönünden değerlendirildiğinde: • Normal enjeksiyon grubunda tam yanıt %3,3, kısmi yanıt %10, yanıtsızlık %31,7 • Tabanca grubunda tam yanıt %3,3, kısmi yanıt %6,7, yanıtsızlık %38,3 olarak ölçülmüştür. Gruplar arasında tedavi etkinliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,005). Sonuç: Her iki uygulama yöntemi de PRP tedavisinde belirli derecede klinik fayda sağlamaktadır. Ancak mezoterapi tabancası ile uygulanan yöntemin daha düşük ağrı skoru ve daha yüksek tedaviye devamlılık oranı ile hasta konforu açısından avantajlı olduğu görülmektedir. Klinik etkinlik açısından her iki yöntemin benzer sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. PRP tedavisinde yöntemin seçimi,hastanın ağrı toleransı, tedaviye uyumu ve bireysel özelliklerine göre şekillendirilmelidir. Bu çalışma, PRP tedavisinin uygulanma şeklinin hasta deneyimi ve uyumu üzerinde belirleyici olabileceğini göstermektedir. Ancak, tam klinik yanıt oranlarının düşük, yanıtsızlık oranlarının görece yüksek olması PRP'nin tek başına yeterli olmayabileceğini ve kombine tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Daha büyük örneklemli, uzun süreli ve çok merkezli çalışmalarla elde edilen bulguların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Androgenetic alopecia (AGA) is a common progressive hair loss disorder in both men and women, influenced by genetic and hormonal factors. In recent years, platelet rich plasma (PRP) therapy has emerged as a promising treatment option for AGA. PRP can be administered using various techniques. This study aimed to compare patient-based outcomes of PRP administration using a mesotherapy injection gun versus a standard normal syringe, focusing on treatment-related pain, adherence to treatment, and clinical efficacy. Materials and Methods: A total of 60 patients (26 men and 34 women) diagnosed with AGA were enrolled in this prospective study. Participants were randomly assigned into two groups: PRP application with a mesotherapy injection gun (n=30) and PRP application with a normal syringe (n=30). The mean age was 32.07 years in the manual group and 30.13 years in the gun group. Among female patients, 19 were in the normal group and 15 in the gun group. A positive family history was reported in 40% of the patients, 91.7% of whom were male. Pain levels after each session were evaluated using a Visual Analog Scale (VAS). Treatment adherence and clinical responses (complete, partial, or non-responsive) were documented. A p-value of 0.05). Conclusion: Both application methods of PRP therapy offer clinical benefit in patients with androgenetic alopecia. However, the mesotherapy gun provides superior patient comfort due to significantly lower pain levels and higher adherence rates. Although clinical efficacy was similar in both groups, the overall low complete response and relatively high non response rates suggest that PRP monotherapy may not be sufficient for all patients. Personalized treatment planning based on patient characteristics such as pain tolerance, age, gender, and family history is essential. Larger, long-term, and multicenter studies are needed to validate these findings and optimize treatment strategies for AGA.