İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin biyoçeşitlilik ile ilgili görüşlerinin saptanması ve öğrencilerin biyoçeşitlilik algılarının gelişimine doğa gezilerinin muhtemel etkileri
Determining primary school 8th grade students' opinions on biodiversity and the possible effects of nature trips on the development of students' biodiversity perceptions
  1. Tez No: 949941
  2. Yazar: HASAN ALIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoçeşitlilik, Çevre Bilinci, Doğa Gezileri, İlköğretim, Ekosistem, Biodiversity, Environmental awareness, Primary education, Ecosystem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin biyoçeşitlilik konusundaki görüşlerini saptamak ve doğa gezilerinin bu algıların gelişimi üzerindeki muhtemel etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin biyoçeşitlilik hakkındaki bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve tutumları anket yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra, doğa gezileri gibi deneyimsel öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin biyoçeşitlilik algılarında yaratabileceği değişim araştırılmıştır. Araştırma, Konya'nın Meram ilçesindeki Gödene TOKİ Şehit Abdullah Paltacı Ortaokulu'ndan 100 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, likert tipi bir anket kullanılarak toplanmış ve cinsiyete göre kız ve erkek öğrenciler olarak ayrılmıştır. Anket sonuçları, öğrencilerin büyük çoğunluğunun biyoçeşitlilik kavramını genel hatlarıyla doğru bir şekilde anladığını, ancak belirli konularda bilgi eksiklikleri ve kavram yanılgıları yaşadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, doğa gezilerinin öğrencilerin çevreye yönelik farkındalıklarını artırmada önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, çevre eğitimi programlarının geliştirilmesinde deneyimsel öğrenme etkinliklerinin daha fazla yer alması gerektiğini vurgulamaktadır. Çalışma, biyoçeşitlilik konusundaki bilinçlendirme çalışmalarına ve eğitim politikalarına katkı sunmayı amaçlamakta olup, gelecekteki araştırmalara rehberlik edebilecek öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the opinions of 8th-grade primary school students regarding biodiversity and examine the potential effects of nature trips on the development of their perceptions of biodiversity. The research assessed students' knowledge levels, awareness, and attitudes toward biodiversity using a Likert-scale questionnaire. Additionally, the study investigated the potential impact of experiential learning activities, such as nature trips, on students' perceptions of biodiversity. The research was conducted with 100 students from Gödene TOKİ Şehit Abdullah Paltacı Secondary School in the Meram district of Konya. Data were collected using a Likert-scale questionnaire and categorized based on gender as male and female students. The results of the survey revealed that most of the students had a general understanding of biodiversity but experienced specific knowledge gaps and misconceptions. Furthermore, it was found that nature trips play a significant role in enhancing students' awareness of the environment. These findings highlight the necessity of incorporating more experiential learning activities into environmental education programs. The study aims to contribute to efforts to raise awareness about biodiversity and improve education policies while providing recommendations for future research.