Özengen müzik eğitimi veren kurumlarda kanun eğitimi sürecinin incelenmesi (Konya ili örneği)
Examining the kanun education process in institutions providing amateur music education (Konya province example)
  1. Tez No: 949942
  2. Yazar: HÜSNA DENİZ AYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER ALGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Özengen Müzik Eğitimi, Kanun Eğitimi, Kanun, Music Education, Amateur Music Education, Qanun Education, Qanun
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma, özengen müzik eğitimi veren kurumlarda kanun eğitim sürecini inceleyerek mevcut durumu tespit etmeyi, eğitimcilerin görüşleri doğrultusunda değerlendirmeler yaparak öneriler sunmayı ve böylece kanun eğitiminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma, özengen müzik eğitimi kapsamında kanun eğitimcilerinin, kanun öğretimine yönelik görüşlerinin analiziyle elde edilen nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Konya ilinde özengen müzik eğitimi veren kurumlarda kanun eğitimi veren 8 eğitimci oluşturmaktadır. Çalışma ile ilgili verilere ulaşabilmek için kaynak taraması ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Uzman görüşleri doğrultusunda 4 alt problem belirlenmiş ve mevcut duruma ilişkin verileri toplamak amacıyla çalışma grubundaki 8 kanun eğitimcisiyle, 15 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme uygulanmıştır. Görüşme sonrasında elde edilen veriler kategorize edilerek alt problem başlıkları altında toplanmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmada özengen müzik eğitimi kurumlarında kanun dersinin içerik ve kullanılan yöntemlerin belirlenmesi, öğrencilerde kanundaki teknik davranışların geliştirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın sonucunda, kanun öğretim sürecinde yaş faktörünün tek başına belirleyici olmadığı, temel müzik bilgisi öğretimi ve organolojik bilgilendirmenin eğitimcinin yaklaşımına göre değiştiği, duruş ve tutuş tekniklerinin zorunlu olduğu, öğretim yöntemlerinin öğrenci seviyesine göre esnek biçimde uygulanması gerektiği, yaygın kullanılan metotların yanında eğitimcilerin kendi etüt ve egzersizlerini geliştirdiği, akort sürecinde öğrencilerin desteğe ihtiyaç duyduğu ve sosyal medyanın motivasyon ve öğrenme açısından önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. Ayrıca, fiziki şartların genellikle yeterli olmakla birlikte bazı kurumlarda iyileştirilmesi gerektiği ve sanatsal faaliyetler konusunda farklı uygulamalar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda, özengen kanun eğitimi çalışmalarının daha nitelikli hale gelmesi için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the teaching methods used in qanun instruction within amateur music education institutions, identify current practices, evaluate them based on educators' perspectives, and offer suggestions to support the development of qanun education. Employing a qualitative and descriptive research design, the study focuses on the experiences and views of eight qanun instructors working in amateur music institutions in Konya, Turkey. Data were collected through literature review and semi-structured interviews. Based on expert consultation, four sub-problems were identified, and interviews comprising 15 open-ended questions were conducted with the participants. The data were analyzed using descriptive analysis, and findings were categorized under the predefined sub-themes, with direct quotations used to support the interpretations. The study found that age alone is not a determining factor in the learning process; the instruction of basic music theory and organological knowledge varies depending on the educator's approach; posture and instrument-holding techniques are essential; and teaching methods should be adapted flexibly to the student's level. It was also observed that in addition to commonly used methods, educators often develop their own etudes and exercises. Students typically require support during the tuning process, and social media plays a significant role in enhancing motivation and learning. Furthermore, while physical conditions are generally sufficient, some institutions still require improvements. Differences were also noted in the organization of artistic activities. Based on these findings, the study presents several recommendations to improve the quality and effectiveness of qanun education in amateur settings.