The Ferghana valley as a factor of instability
Bir istikrarsızlık etkeni olarak Fergana vadisi
  1. Tez No: 95000
  2. Yazar: ASLAN SYDYKOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JERMY SALT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Fergana Vadisi, Orta Asya, istikrarsızlık, çatışma IV, The Ferghana Valley, Central Asia, Instability, Conflict m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET BİR İSTİKRARSIZLIK ETKENİ OLARAK FERGANA VADİSİ Sydykov, Aslan Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Jeremy Salt Eylül 2000 Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra Orta Asya'nın geniş toprakları dünyanın ençatışmalı ve istikrarsız bölgelerinden biri haline geldi. Fergana Vadisi'ndekileri de içeren pek çok kanlı ayaklanma meydana geldi ve hala da meydana gelmektedir. Bu vadi beş Orta Asya devletinden üçünün ekonomik, sosyal ve siyasi hayatında çok önemli bir rol oynamaktır. Bu devletler Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'dır. Sovyet öncesi ve Sovyet döneminin mirası ile bu devletlerin bağımsızlığından sonra ortaya çıkan problemler benim bölgenin istikrarını doğrudan etkileyen bazı etkenleri belirlememe sebep oldu. Bu tez bu etkenlerin Fergana Vadisi ve genel olarak Orta Asya bölgesindeki durumu nasıl istikrarsızlaştırdığım göstermeye çalışamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THA FERGHANA VALLEY AS A FACTOR OF INSTABILITY Sydykov, Asian Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Ass. Prof. Jeremy Salt September 2000 After the collapse of the Soviet Union the huge territory of Central Asia turned to be one of the most conflict-ridden and unstable areas in thr world. Several bloody uprisings have occurred and are occurring in the region, including some in the Ferghana Valley. This valley plays a crucial role in the economic, social and political life of three of five of the central Asian states: Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan. The pre-Soviet and Soviet legacy and the problems raised since the independence of these states makes me to determine several factors that directly influence on stability in the region. This thesis tries to show how these factors destabilise situation in the Ferghana Valley and the Central Asian region as a whole.