İşletmelerde finansal erişim problemleri ve çözüm yolları
Problems of financial access in businesses and solutions
  1. Tez No: 950004
  2. Yazar: YILDIRIM AYTİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Erişim, KOBİ Finansmanı, Sermaye Yapısı, Finansman Stratejileri, Fintech Çözümleri, Financial Access, SME Financing, Capital Structure, Financing Strategies, Fintech Solutions. Quantity of Page: 83
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İŞLETMELERDE FİNANSAL ERİŞİM PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI Yıldırım AYTİN Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2025 ÖZET Bu yüksek lisans tezi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) finansal erişim problemlerini ve bu problemlere yönelik çözüm yollarını araştırmaktadır. Çalışmada, KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişimde yaşadığı zorluklar, yüksek kredi maliyetleri, teminat gereksinimleri ve bilgi asimetrisi gibi temel sorunlar ele alınmıştır. Tez, KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullandıkları çeşitli finansman stratejilerini ve sermaye yapılarını incelemektedir. Araştırma, nitel veri toplama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bunun için de yarı yapılandırılmış görüşmeler ve örnek olay incelemeleri, daha derinlemesine bilgi ve deneyimlerin elde edilmesini sağlamıştır. Tezde, KOBİ'lerin finansal erişim problemlerine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Bu öneriler arasında, finansal kuruluşların kredi politikalarının iyileştirilmesi, devlet desteklerinin artırılması ve fintech çözümlerinin daha yaygın kullanımı yer almaktadır. Ayrıca, KOBİ'lerin finansal yönetim kapasitelerinin artırılması için eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin önemine vurgu yapılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, KOBİ'lerin finansal erişim sorunlarını anlamak ve bu sorunlara yönelik stratejik çözümler geliştirmek amacıyla kapsamlı bir analiz sunmaktadır. Elde edilen bulgular, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
PROBLEMS OF FINANCIAL ACCESS IN BUSINESSES AND SOLUTIONS Yıldırım AYTİN Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Social Sciences Master's Thesis, June 2025 ABSTRACT This master's thesis investigates the financial access problems faced by small and medium-sized enterprises (SMEs) and explores potential solutions to these issues. The study addresses fundamental problems such as high credit costs, collateral requirements, and information asymmetry that SMEs encounter in accessing financial resources. The thesis examines various financing strategies and capital structures used by SMEs to meet their financial needs. The research was conducted using qualitative data collection methods, including semi-structured interviews and case studies, to gain deeper insights and experiences. The thesis provides solutions to SMEs' financial access problems. These solutions include improving financial institutions' credit policies, increasing government support, and more widespread use of fintech solutions. Additionally, the importance of training and consultancy services to enhance SMEs' financial management capacities is emphasized. In conclusion, this study offers a comprehensive analysis to understand SMEs' financial access issues and develop strategic solutions to these problems. The findings aim to contribute to economic growth and sustainable development goals.