Mogadishu start-ups: Motivations, problems, and key success factors
Mogadişu'daki start-up'lar: Motivasyonlar, sorunlar ve temel başarı faktörleri
  1. Tez No: 852879
  2. Yazar: ABDULLAHI JAMA HERSI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM KAYALIDEREDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mogadişu Start-up'ları, Başarı Faktörleri, Sorunlar, Motivasyon Faktörleri, Somali, Mogadishu Start-ups, Success Factors, Problems, Motivational Factors, Somalia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma; start-up'ların çok yönlü doğasını keşfederek, yeni fikirleri ürüne dönüştürmenin önemini açıklamaktadır. Start-up'ların evrimi, fikirlerin ortaya çıktığı başlangıç aşamasından sonraki ardışık aşamalarına yani üretim, dağıtım, tanıtım, satış ve sonrasın kadar incelenerek fikirlerin büyüme potansiyeli ve eriştiği olgunluğu ele alınmıştır. Ayrıca araştırmanın çıktısı olarak yapılan analizler ile müşteri tepkisi ölçülerek nasıl karar verecekleri konusunda tahminlemeler yapılacaktır. İşletmelerin kuruluşu, çeşitli faktörlerden etkilenen çok yönlü bir olgudur ve iş kurma motivasyonları ülkeler ve bireyler arasında önemli ölçüde değişebilir. Bu motivasyonları anlamak, girişimcilerin işlerini büyütme konusunda strateji oluşturmak açısından kritiktir. Her çevrede start-up'lar önemli zorluklarla karşılaşsa da, az gelişmiş ülkelerdeki girişimciler, iş ortamlarını gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarından ayıran bir dizi zorlukla karşıla.şırlar. Start-up işletmelerin başarı faktörleri üzerine yapılan araştırmalar, girişimcinin psikolojik ve davranışsal özellikleri, yönetim becerileri ve dış iş çevresi olmak üzere üç geniş kategoriye düşen belirli faktörleri içermekle beraber bir uzlaşma eksikliğini ortaya koymaktadır. Belirli faktörler kültürler ve bölgeler arasında değişebilirken, genelde müşteri odaklılık, yoğun çalışma, kaynaklara erişim ve sosyal destek gibi temalar start-up yolculuğunda genel nitelikler olarak ortaya çıkar. Bu faktörleri etkili bir şekilde yöneten girişimciler, start-up girişimlerinin dinamik ve zorlayıcı ortamında daha başarılı olabilirler. Bu araştırma, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki start-up'ların karşılaştığı önemli motivasyon faktörlerini, zorlukları ve başarı faktörlerini anlamayı amaçlamaktadır. Somali bağlamında bu konuları ele alan daha önce hiçbir araştırma yapılmamıştır ve bu araştırma bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Verileri toplamak için üç bölümden oluşan bir anket kullanılmış ve daha sonra SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, kurucular için en önemli motivasyon faktörünün geliri artırmak olduğunu, en önemli zorluğun kısa vadeli finansal sermaye sağlamak olduğunu ve en belirgin başarı faktörünün ise yoğun çalışma olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The research explores the multifaceted nature of startups, emphasizing their fundamental goal of transforming ideas into products and gauging customer response to determine whether to persist or pivot. The evolution of startups is traced from their inception, where ideas are developed, to the subsequent stages of manufacturing, distribution, promotion, and sales, leading to potential growth and maturity. The establishment of businesses is a multifaceted phenomenon influenced by a variety of factors, and the motivations for starting a business can vary significantly across countries and individuals. Understanding these motivations is crucial for formulating strategies to support entrepreneurs in growing their businesses. While startups in every context face significant challenges, those in less developed countries encounter a myriad of challenges that distinguish their business environment from that of their counterparts in developed nations. The unique blend of these challenges creates a distinct set of obstacles for entrepreneurs in less developed economies. Research on the success factors of startup businesses reveals a lack of consensus, but certain factors are frequently mentioned across studies, often falling into three broad categories: psychological and behavioral traits of the entrepreneur, managerial skills, and the external business environment. While the specific factors may vary across cultures and regions, the overall themes of customer focus, hard work, access to resources, and social support consistently emerge as influential in the startup journey. Entrepreneurs navigating these factors effectively are better positioned for success in the dynamic and challenging landscape of startup ventures. This research aims to provide an understanding of the important motivation factors, challenges, and success factors encountered by startups in Mogadishu, the capital city of Somalia. No previous research has been done to address these issues in the context of Somalia, and this research aims to fulfill this gap. This research is qualitative research and a questionnaire consisting of three parts is employed to collect the non-parametric data which is analyzed afterwards using the SPSS software. Results show that the most important motivational factor for founders is to increase income, the most important challenge is obtaining short-term financial capital, and the most prominent success factor is hard work.