Tetrapod dalgakıranların stabilitelerinin incelenmesi
An Investigation on the stability of tetrapıd breakwaters
  1. Tez No: 95014
  2. Yazar: SERBÜLENT GÜRER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taş dolgu dalgakıran, tetrapod yerleştirme, stabilite, dalga aşması, dalga tırmanması, dalga çekilmesi VI, Rubble mound breakwater, tetrapod placing, stability, wave overtopping, run-up, run-down
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
TETRAPOD DALGAKIRANLARIN STABİLİTELERİNİN İNCELENMESİ Scrbülcnt GÜRER İnşaat Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi Tetrapod, dalgakıranlarda koruma tabakası olarak sıkça tercih edilen bir beton bloktur ve şev üzerine iki sıra üst üste gelecek şekilde yerleştirilmektedir. Bu bloklar Fransız Sogreah Laboratuvarı'nda üretilmiş ve uzun süre bu laboratuvara ait patentle kullanılmıştır. Bu patentin süresinin bitmesi ile birlikte kullanımı da serbest hale gelmiştir. Sogreah Laboratuvarma ait kullanma kılavuzlarında tetrapodun üst sırasının iki farklı şekilde yerleştirilebileceği anlatılmaktadır. Fakat bu yöntemlerden sadece bir tanesi bugüne kadar ki uygulamalarda büyük çoğunlukla tercih edilmiş diğeri ise pek az kullanılmıştır. Ayrıca bu iki yöntemin hidrodinamik davranışları ise çok farklıdır. Genelde uygulanmış olan yerleşim yönteminde alt sıra tetrapod tabakası, tetrapodlarm üç bacakları şeve oturacak şekilde yerleşirilir. Üst sıra tetrapodlar ise alttakilerin tersine, bir bacakları alt sıra tetrapodlarm arasına girip şeve dik olacak şekilde yerleştirilirler. Bu yönteme göre yerleştirilmiş koruma tabakasının porozitesi %54'dür. İkinci yerleştirme yönteminde ise alt sıra tetrapodlar birinci yöntemdeki gibi üç bacakları şeve oturacak şekilde yerleştirilirken, üst sıra tetrapodlar birinci yöntemin tersine üç bacakları alt sıradaki tetrapodlarm araşma girip şeve bakacak şekilde alt sıranın üstüne yerleştirilirler. Bu yerleştirme yönteminde ise kaplama tabakası porozitesi %61 olmuştur. Sogreah Laboratuvarı, her iki yerleştirme metodunun da kullanılabileceğini söylemesine rağmen, gerek oluşacak porozite farkından, gerekse bu iki yerleştirme metodu arasında dalgakıranın stabilitesine ve dalga tırmanması ile dalga geri çekilmesi gibi su hareketlerine yol açabileceği farklardan bahsetmemiştir. Bu tezin amacı bu iki tip yerleştirme yönteminin dalgakıran stabilitesine ve su hareketlerine etkilerini incelemektir. İnceleme, dalga kanalında düzenli dalgalarla, hidrolik modelde her iki şekilde yerleştirilmiş olan tetrapod tabakaları için stabilite deneyleri olarak yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda daha az tercih edilen yöntemde kullanılan tetrapod miktarının diğerine karşı %7 az olmasına karşı stabilitesinin ise oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Dalgakıran inşaat maliyetleri düşünüldüğünde ortaya çıkan kazanç oldukça yüksektir.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON THE STABILITY OF TETRAPOD BREAKWATERS Serbfilent GÜRER Civil Engineering, M.S. Thesis Tetrapod is a frequently used armour unit for breakwaters and they are placed on the slope as two layers. These units are manufactured by French Sogreah Laboratory and used for a long time with the patent of this laboratory. By the end of the time of this patent, the use of tetrapod had become free. In the manuals of Sogreah Laboratory it is written that the top layer of tetrapod could be placed with two methods. However, only one of the methods is preferred generally, but the other is so rarely. Also each method has a different hydrodynamic behaviour. For the generally used method, the bottom layer of tetrapods is placed on the slope sitting with their three legs. The top layer is placed, in an opposite geometrical position to the bottom layer, with their one leg facing the slope over the bottom layer. The porosity of armour layer with such placement is 54%. For the second method, the bottom layer is placed the same as the first method with their three legs sitting on the slope, but the top layer is placed over the bottom layer exactly the same as the bottom layer. The porosity of the armour layer for this method is 61%. Although Sogreah Laboratory has referred two placement methods for tetrapod armour units, there is not any identification for two methods according to their porosity differences, their stabilities and the differences which will be caused by run-up and run down. The aim of this thesis is to search the effect of placement methods to the stability of breakwater, and to the water motions on the slope. The tests is carried out on a hydraulic model having the tetrapod armour units on its slope placed with the two methods separately in wave flume under regular wave conditions. For the less preferred method the number of tetrapods were 7% fewer than the general one but its stability has been found to be greater. The economic profits will be so high if the construction costs are considered.