Influencer pazarlama ve tüketici satın alma davranışı arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A study on the relationship between influencer marketing and consumer purchasing behavior
- Tez No: 950174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Influencer Pazarlama, Tüketici Satın Alma Davranışı, Kaynağın Çekiciliği, Kaynağın Güvenilirliği, Kaynağın Yetkinliği, Influencer Marketing, Consumer Purchasing Behavior, Source Attractiveness, Source Credibility, Source Expertise
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, influencer pazarlamanın kaynağının tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma, 2023 yılında, influencerları takip eden ve satın alma davranışlarında etkilenim bildiren 18 yaş ve üzerindeki bireylerden oluşan bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, anket yöntemiyle toplanmış olup, analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, influencer pazarlamada kaynağın tüketici satın alma kararları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle, influencerların yetkinlik ve çekicilik gibi özelliklerinin, tüketicilerin algılarını ve satın alma eğilimlerini önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, işletmelere ve pazarlama profesyonellerine, etkili influencer stratejilerinin geliştirilmesine yönelik önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of the source in influencer marketing on consumer purchasing behavior. The research was conducted in 2023 on a sample group consisting of individuals aged 18 and above who follow influencers and report being influenced by them in their purchasing decisions. Data were collected through a survey method and subsequently analyzed. The findings reveal that the source in influencer marketing has a significant effect on consumers' purchasing decisions. In particular, characteristics such as influencers' competence and attractiveness were found to significantly influence consumers' perceptions and purchasing tendencies. These results provide valuable insights for businesses and marketing professionals in developing effective influencer marketing strategies.