Belediyelerde kent bilgi sistemi ve olabilirlik etüdü
Geographical information system feasibility for municipality
- Tez No: 95019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. GÜL BATUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Olabilirlik etüdü, maliyet-yarar analizi, kent bilgi sistemi, feasibility, cost and benefit analiys, geographical information system. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Hızla gelişen günümüz koşullarında doğru ve gerçekçi bilgiye duyulan ihtiyaç artmaktadır. İnsanlar günlük hayatta karşılaştıkları sorunlar için daha çabuk ve rasyonel çözümler üretilmesini beklemektedirler. Bunun yolu ise bilgiye ve mevcut duruma tam olarak hakim olmaktan geçer. Kent Bilgi Sistemleri bu amaçla tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir. Bu sayede kenti yönetenler kente hakim olabilmekte, kent yüzeyinde meydana gelen anlık değişimleri ( trafik, nüfus, ticaret v.b...) gerçeğe en yakın şekilde görüp, bunlar sayesinde gerçekçi çözümler üretebilmektedirler. Böyle bir sistemin kurulması oldukça yüklü bir maliyeti de yanında getirmektedir. Bu ise günümüz koşullarında KBS telefiuzunu bir çok belediye için olanaksız kılmaktadır. Zira belediyeler, hizmetlerinin iyileştirilmesinden önce çoğu asli görevlerini yerine getirmek için bile yeterli kaynak bulamamaktadır. Hal böyle olunca yatırım kararlan alınamamakta ya da yanlış kararlar alınmakta. Bu da kaybı daha da artırmaktadır. Bu çalışmayla belediyeler için kurulacak bu sistemlerin olabilirlik etüdü çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Sistemin mali boyutu üzerinde durulmuş, optimum sistem gereksinimi belirlenip, beklenen faydalar sıralanmış, maliyet-yarar analizi yapılmıştır. Bu çalışma, 5 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm giriş ve çalışma amaçlarının belirlendiği bölümdür. 2. bölümde tanımlar ve kavramlar, 3. bölümde Kent Bilgi Sistemi ve gerçekleştirme aşamaları incelenmiştir. 4. bölüm ise ilçe belediyesi için olabilirlik etüdüdür. 5. bölüm sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT People always want to study with true, real and actual knowledge. They waiting for speed and optimun solutions to their matter. Geographical information systems are projected for this porpose. But main question this system required all municipality. Because study of geographical information systems are very expensive, so municipal employees are afraid of this application. Municipal employees or other user of this system ought to repair feasibility study before decide to this application. This study will be guide to application. So they can escape a lot of unnecessary spending. This study includes feasibility study and geographical information system's cost and benefit analiys.