27 Mayıs Darbesine giden süreçte başkentte ulusal ve yerel basına yansıyan asayiş olayları
- Tez No: 950255
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP MURAT GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Demokrat Parti, Asayiş, Basın, Ankara, Democrat Party, Public Order, Press
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada ulusal ve yerel basına yansıyan Ankara'daki asayiş suçları incelenmiş, inceleme yapılırken Demokrat Parti'nin (DP) son dönemindeki (1957-1960) olaylar ele alınmıştır. Başkentte bu tarihler arası asayiş olayları o dönemde yayın hayatında olan gazetelere yansımalarıyla birlikte aktarılmıştır. Bu anlamda gazete arşivleri, çalışma için önemli bir bilgi kaynağıdır. Dönemin sosyolojik ruhunu anlayabilmek için ise resmî belge, araştırma eserler ve arşiv belgeleri incelenmiştir. Basın, geçmişte olduğu gibi günümüzde de halkı birtakım olaylar karşısında aydınlatma görevini sürdürmüştür. Bu bağlamda 1957-1960 yılları arasındaki Ankara'da vuku bulan asayiş olayları ağırlıklı olarak basından takip edilmiştir. Çalışmada ulusal ve yerel basın, gazete arşivleri incelenerek Ankara'nın asayiş durumu hakkında bilgi edinilmiştir. Çalışmada öncelikli olarak DP'nin kuruluşu, iktidara gelişi ve politikaları irdelenmiş, kolluk teşkilatı faaliyetleri ve gazete haberleriyle dönemin asayişi hakkında bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, public order crimes in Ankara that were reported in national and local press have been examined, focusing on incidents that occurred during the final years of the Democrat Party (DP) era (1957–1960). The public order incidents in the capital during this period are conveyed through their reflections in newspapers that were in circulation at the time. In this regard, newspaper archives serve as a significant source of information for the study. To understand the sociological atmosphere of the period, official documents, scholarly works, and archival records have also been reviewed. As in the past, the press has continued to fulfill its role of informing the public about various events. In this context, public order incidents that took place in Ankara between 1957 and 1960 have been primarily followed through the press. National and local newspapers and their archives have been examined to gather information on the state of public order in Ankara. The study first investigates the foundation of the DP, its rise to power, and its policies, followed by an examination of the activities of law enforcement agencies and newspaper reports to provide insight into the public order of the period.