Hiatal herni onarımında cerrahi tekniklerin seçilmesine etkili faktörler ve cerrahi yöntemlerin karşılaştırılması
Factors affecting the selection of surgical techniques in hiatal hernia repair and comparison of reconstrion methods
  1. Tez No: 950295
  2. Yazar: KAAN TURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN DURAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: cerrahi teknik, fundoplikasyon, hiatal herni, manometri, mesh, surgical technique, fundoplication, hiatal hernia, manometry, mesh
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Hiatal herni tanısı alarak cerrahi tedavi uygulanan hastalarda cerrahi yöntem seçimini etkileyen faktörleri incelemek ve farklı cerrahi tekniklerin sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Ocak 2012 ile Ocak 2025 tarihleri arasında hiatal herni nedeniyle opere edilen toplam 173 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları, laboratuvar-sonuçları, manometri değerlendirmeleri, radyolojik bulguları, uygulanan cerrahi yöntemler, mesh kullanımı, fundoplikasyon tipi ve postoperatif komplikasyonlar analiz edilmiştir. Bulgular: Cerrahi olarak en sık laparoskopik yöntem (%87,9) tercih edilmiş; en yaygın fundoplikasyon tipi ise Nissen fundoplikasyon (%59) olmuştur. Toupet fundoplikasyon, genellikle düşük manometri değerleri ve ileri yaş/komorbidite varlığı nedeniyle uygulanmıştır. Mesh kullanım oranı %41 olup çoğunlukla sentetik materyaller tercih edilmiştir. Mesh kullanılan grupta nüks oranı %8,5, kullanılmayan grupta %5,9 olarak izlenmiştir. Fundoplikasyon tipi, herni tipi, manometri sonucu ve mesh varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuç: Fundoplikasyon tipi seçiminin düşük manometri değeri ile ilişkili olduğu, Toupet fundoplikasyonun komorbiditesi yüksek hastalarda, Nissen fundoplikasyonun ise normal manometri değeri durumunda daha sık tercih edildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca büyük defektli olgularda mesh desteğinin cerrahi planlamada önemli rol oynadığı ve hasta bazlı karar verme süreçlerinin sonuçlar üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, cerrahi yöntemin yalnızca anatomik değil, fizyolojik ve klinik verilere göre bireyselleştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the factors affecting the choice of surgical technique and compare outcomes of different surgical methods in patients who underwent surgery for hiatal hernia. Materials and Methods: A total of 173 patients who underwent surgery for hiatal hernia between January 2012 and January 2025 were retrospectively evaluated. Demographic data, clinical features, laboratory results, manometry findings, radiological findings, surgical methods, mesh usage, type of fundoplication, and postoperative complications were analyzed. Results: The laparoscopic approach was preferred in 87,9% of patients, and the most common fundoplication type was Nissen (59%). Toupet fundoplication was performed more frequently in patients with low motility or comorbidities. Mesh was used in 41% of cases, mainly synthetic. The recurrence rate was 8,5% in the mesh group and 5,9% in the non-mesh group. Statistically significant relationships were found between fundoplication type, hernia type, manometry findings, and mesh usage. Conclusion: The findings emphasize the importance of patient-specific surgical planning. Toupet fundoplication was preferred in patients with significant comorbidities, while Nissen was chosen for those with normal motility. Additionally, mesh reinforcement was more frequently applied in large defects, highlighting its role in surgical decision-making. These results underline the value of integrating physiological and clinical data into individualized surgical strategies.