Kuzey Doğu Akdeniz'de anguilliform erken gelişim evrelerinin taksonomisi
Taxonomy of early life stages of anguilliforms in the northeastern mediterranean
- Tez No: 950343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER YELDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Leptosefal, Preleptosefal, Finike Denizaltı Dağları Özel Çevre Koruma Bölgesi, İhtiyoplankton, Ekoloji, Leptocephalus, Preleptocephalus, Finike Seamounts Special Environmental Protection Area, Ichthyoplankton, Ecology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yılan balıkları olarak bilinen Anguilliformes takımı Akdeniz'de 10 aileden 25, ülkemiz sularında ise 20 türle temsil edilmektedir. Bu grubun leptosefal olarak adlandırılan larval aşamaları hakkında taksonomik ve ekolojik bilgiler sınırlıdır. Bu çalışmada, Anguilliformes takımına ait preleptosefal ve leptosefaller morfolojik ve moleküler yöntemlerle incelenmiş, tür tanımlamaları yapılmış ve Doğu Akdeniz'e özgü bir tayin anahtarı geliştirilmiştir. Ayrıca türlerin bolluk ve dağılımı incelenmiş, habitat tercihleriyle ilgili bulgular sunulmuş ve Finike Denizaltı Dağları'nın bu türlerin erken yaşam evreleri için taşıdığı ekolojik önem değerlendirilmiştir. Tez kapsamında, 2018-2019 yılları arasında gerçekleştirilen ve 35 istasyon içeren Antalya seferi, 2021 yılında gerçekleştirilen ve 97 istasyon içeren Orkinos seferi ile 2024 yılında gerçekleştirilen ve 60 istasyon içeren Finike Denizaltı Dağları seferinden elde edilen anguilliform larvaları kullanışmıştır. Araştırmalardan ilki Antalya Seferi olup, 2018 yılı Haziran ayı ile 2019 yılında Haziran-Kasım aylarını kapsayan süreçte 0-100m derinliklerden aylık örneklemeler gerçekleştirilmiştir. İkinci araştırma 2021 yılında yapılan Orkinos Seferi olup bu araştırmada 0-30m derinlikler arasında ihtiyoplankton örneklemeleri yapılmıştır. Üçüncü araştırma ise 2024 yılında yapılan Finike Denizaltı Dağları Seferi'dir ve 0-200m derinlikler arasında ihtiyoplankton örneklemeleri gerçekleştirilmiştir. Antalya seferinde 200 ve 500 µm'lik Bongo-60 Net, Orkinos ve Finike Denizaltı Dağları seferinde 500 µm'lik Bongo-90 Net kullanılarak oblik ihtiyoplankton çekimleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen örneklerde toplam 89 anguilliform bireyi yer almakta olup, bunlardan 22'si yumurta, 6'sı prelarva, 30'u preleptosefal ve 31'i leptosefal evrelerindedir. Preleptosefal ve leotosefal evrede olan 46 bireyde detaylı morfolojik analizler yapılmış, bunların da yedisinde tür tayini DNA barkodlama yöntemiyle doğrulanarak bir tayin anahtarı oluşturulmuştur. Tanımlanan bireylerin üçü Chlopsidae, 25'i Congridae, 16'sı Nemichthyidae ve üçü Ophichthyidae ailesine aittir. Elde edilen bulgular, bölgedeki anguilliform larvaların taksonomik tanımlanmasına yönelik temel bir referans niteliği taşımaktadır. Bununla birlikte, tanımlanan bireylerin habitat ve üreme alanı tercihleri gibi faktörler de ekolojik açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The order Anguilliformes, commonly known as eels, is represented in the Mediterranean Sea by 25 species from 10 families, and in Turkish waters by 20 species. Taxonomic and ecological information on the larval stages of this group, known as leptocephali, is limited. In this study, preleptocephali and leptocephali belonging to Anguilliformes were examined using morphological and molecular methods, species identifications were conducted, and an identification key specific to the Eastern Mediterranean was developed. In addition, species abundance and distribution were investigated, findings on habitat preferences were presented, and the ecological importance of the Finike Seamounts for the early life stages of these species was evaluated. The study utilized anguilliform larvae collected during three research cruises: the Antalya Survey (2018–2019) with 35 stations, the Orkinos Survey (2021) with 97 stations, and the Finike Seamounts Survey (2024) with 60 stations. The Antalya Survey involved monthly sampling from depths of 0–100 m between June 2018 and June–November 2019. The Orkinos Survey in 2021 sampled ichthyoplankton from 0–30 m depths, while the Finike Survey in 2024 sampled from 0–200 m depths. Oblique ichthyoplankton tows were performed using Bongo-60 nets (200 and 500 µm mesh) during the Antalya Survey and Bongo-90 nets (500 µm mesh) during the Orkinos and Finike Seamounts Surveys. A total of 89 anguilliform individuals were obtained, including 22 eggs, six prelarvae, 30 preleptocephali, and 31 leptocephali. Detailed morphological analyses were performed on 46 preleptocephalus and leptocephalus individuals, and species identifications in seven specimens were confirmed using DNA barcoding, forming the basis for the identification key. The identified specimens belonged to four families: Chlopsidae (n = 3), Congridae (n = 25), Nemichthyidae (n = 16), and Ophichthyidae (n = 3). The findings provide a fundamental reference for the taxonomic identification of anguilliform larvae in the region. Furthermore, factors such as spawning and nursery habitat preferences of the identified species were evaluated from an ecological perspective.