Periodontitisli bireylerde inflamazom gen polimorfizmlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of inflammasome gene polymorphisms in periodontitis patients
  1. Tez No: 950393
  2. Yazar: NURBANU SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE ÖZTÜRK ÖZENER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Genetik, Dentistry, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamazom, periodontitis, polimorfizm, Inflammasome, periodontitis, polymorphism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmada, evre III derece B ve C periodontitisli ve periodontal sağlıklı bireylerde NLRP3, AIM2 ve IFI16 polimorfizmlerinin dağılımının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 80 periodontal sağlıklı (Grup S), 80 evre III derece B (Grup PB) ve 80 evre III derece C periodontitisli (Grup PC) olmak üzere toplam 240 birey dahil edildi. Tüm periodontal klinik parametreler ve demografik veriler kaydedildi. Genomik deoksiribonükleik asit (DNA) molekülü periferik kandan elde edildi. NLRP3 rs4612666, AIM2 rs2793845 ve IFI16 rs75985579 inflamazom polimorfizmlerine ait genotipler allel spesifik problar kullanılarak gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlendi. Bulgular: NLRP3 rs4612666, AIM2 rs2793845 ve IFI16 rs75985579 polimorfizmlerinin genotip ve allel dağılımları gruplar arasında benzerdi (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, NLRP3 rs4612666, AIM2 rs2793845 ve IFI16 rs75985579 polimorfizmleri ile periodontitis arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the distribution of NLRP3, AIM2 and IFI16 polymorphisms in individuals with stage III grade B and C periodontitis and periodontally healthy individuals. Materials and Methods: A total of 240 individuals were included, comprising 80 periodontally healthy (Group S), 80 with stage III grade B periodontitis (Group PB) and 80 with stage III grade C periodontitis (Group PC). All periodontal parameters and demographic data were recorded. Genomic deoxyribonucleic acid (DNA) molecules were obtained from peripheral blood. Genotypes of NLRP3 rs4612666, AIM2 rs2793845 and IFI16 rs75985579 polymorphisms were determined using real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) with allele-specific probes. Results: The genotype and allele distributions of NLRP3 rs4612666, AIM2 rs2793845 and IFI16 rs75985579 polymorphisms were similar among the groups (p>0.05). Conclusion: The results of this study suggest a lack of statistically significant associations between NLRP3 rs4612666, AIM2 rs2793845 and IFI16 rs75985579 polymorphisms and periodontitis.