U-14 basketbolcularda FİFA 11+ çocuk antrenman programının yaralanma önleme ve atletik performansa etkisi
The effect of FİFA 11+ kids training programme on injury prevention and athletic performance in u-14 basketball players
  1. Tez No: 950402
  2. Yazar: ONUR ERCEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT CANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: FIFA 11+ Kids, basketbol, fiziksel performans, dikey sıçrama, çeviklik, FHT, yaralanma riski, FIFA 11+ Kids, basketball, physical performance, vertical jump, agility, FMS, injury risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, 14 yaş altı (U-14) erkek basketbolculara uygulanan FIFA 11+ Kids egzersiz programının, sporcuların atletik performans parametreleri ile yaralanma riski belirteci olan Fonksiyonel Hareket Tarama (FHT) testi skorları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya yaş ortalaması 12.83 ± 0.54 yıl olan toplam 40 erkek sporcu (egzersiz grubu = 20, kontrol grubu = 20) katılmıştır. Katılımcılara çalışma öncesinde ve sonrasında çeviklik, sürat, dikey sıçrama, durarak uzun atlama testleri ile FHT testi uygulanmıştır. Egzersiz grubuna ısınma protokolü olarak FIFA 11+ Kids programı uygulanırken, kontrol grubu geleneksel ısınma yöntemlerini sürdürmüştür. Araştırma bulgularına göre, egzersiz grubunda fiziksel performans parametrelerinde kontrol grubuna kıyasla daha yüksek düzeyde gelişim gözlemlenmiştir. Ancak bu gelişim, istatistiksel olarak sadece dikey sıçrama parametresinde anlamlı bulunmuştur (p0.05). FHT toplam skorlarında ise her iki grupta benzer düzeyde artış görülmüş, ancak gruplar arasında anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak, FIFA 11+ Kids egzersiz programı basketbolcularda özellikle dikey sıçrama performansının gelişimine katkı sağlamış, diğer atletik performans bileşenleri ve FHT skoru üzerinde ise anlamlı bir etki göstermemiştir. Araştırma, FIFA 11+ Kids programının basketbol branşında ilk kez uygulanması bakımından literatüre özgün bir katkı sunmaktadır. Bu bağlamda, programın sezon boyunca daha uzun süreli uygulanmasının fiziksel performans ve yaralanma riski üzerine etkilerini değerlendiren ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of the FIFA 11+ Kids exercise program on athletic performance parameters and the Functional Movement Screen (FMS) test scores, which serve as indicators of injury risk, in under-14 (U-14) male basketball players. A total of 40 male athletes (exercise group = 20, control group = 20), with a mean age of 12.83 ± 0.54 years, participated in the study. Pre- and post-intervention assessments included agility, sprint, vertical jump, standing long jump tests, and the FMS test. While the exercise group followed the FIFA 11+ Kids program as a warm-up routine, the control group continued with traditional warm-up methods. The findings revealed that the exercise group demonstrated greater improvements in physical performance parameters compared to the control group; however, a statistically significant improvement was observed only in the vertical jump test (p0.05). Although both groups showed an increase in total FMS scores, no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). In conclusion, the FIFA 11+ Kids exercise program contributed positively to the improvement of vertical jump performance in young basketball players, while having no significant effect on other athletic performance components or FMS scores. This study provides a unique contribution to the literature as the first to implement the FIFA 11+ Kids program in the context of basketball. Further research is recommended to evaluate the long-term effects of the program on physical performance and injury risk when applied over an entire sports season.