Öğretmenlerin iş yeri yaş ayrımcılığı düzeyleri ile kuşaklararası öğrenme düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' perceived workplace age discrimination levels and intergenerational learning levels
- Tez No: 950529
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş yeri yaş ayrımcılığı, kuşaklararası öğrenme, öğretmenler, kuşaklar, yaş ayrımcılığı, Workplace age discrimination, intergenerational learning, teachers, generations, ageism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin iş yeri yaş ayrımcılığı düzeyleri ile kuşaklararası öğrenme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel (korelasyonel) tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ilinde görev yapan toplam 508 öğretmen oluşturmuştur. Veriler,“İş Yeri Yaş Ayrımcılığı Ölçeği”ve“Kuşaklararası Öğrenme Ölçeği”aracılığıyla toplanmış; analiz sürecinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin iş yerinde yaşa dayalı ayrımcılık algıları genel olarak düşük düzeyde iken, kuşaklararası öğrenmeye yönelik algıları yüksek düzeydedir. İş yeri yaş ayrımcılığı düzeyleri, öğretmenlerin yaş, mesleki kıdem ve okuldaki hizmet süreleri gibi demografik değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Özellikle genç yaşta, özel okulda görev yapan ve mesleki kıdemi düşük öğretmenlerin daha yüksek düzeyde yaş ayrımcılığı algıladığı belirlenmiştir. Kuşaklararası öğrenme düzeyleri ise yaş, okul kademesi ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Ayrıca iş yeri yaş ayrımcılığı düzeyleri ile kuşaklararası öğrenme düzeyleri arasında zayıf ancak anlamlı ve ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, eğitim kurumlarında yaş ayrımcılığı algısını azaltacak uygulamaların geliştirilmesi ve kuşaklararası öğrenmeyi destekleyen kapsayıcı okul iklimlerinin oluşturulmasının önemine işaret etmektedir. Bu doğrultuda, eğitim yöneticilerine, politika yapıcılara ve araştırmacılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between teachers' workplace age discrimination levels and their intergenerational learning levels. The research was conducted using the relational (correlational) survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of a total of 508 teachers working in Kocaeli during the 2023–2024 academic year. Data were collected through the“Workplace Age Discrimination Scale”and the“Intergenerational Learning Scale,”and analyzed using independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and regression analysis techniques. According to the research findings, teachers' perceptions of workplace age discrimination are generally low, whereas their perceptions of intergenerational learning are high. Levels of perceived age discrimination at work differ significantly based on demographic variables such as age, professional seniority, and years of service at the school. It was found that younger teachers, those working in private schools, and those with lower professional seniority reported higher levels of perceived age discrimination. Perceptions of intergenerational learning, on the other hand, vary significantly according to age, school level, and professional seniority. Additionally, a weak but significant negative correlation was found between levels of workplace age discrimination and levels of intergenerational learning. The findings highlight the need to develop practices aimed at reducing perceptions of age discrimination in educational institutions and to create inclusive school climates that support intergenerational learning. In this context, several recommendations have been presented for school administrators, policymakers, and researchers.