Haftalık Mecmua'nın 61-120. sayıları üzerine bir inceleme
A study on 61th-120th volumes of Haftalık Mecmua
  1. Tez No: 950622
  2. Yazar: EMİNE CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BİLGEHAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Haftalık Mecmua, Kemal Salih, Süreli Yayın, Haftalık Mecmua, Kemal Salih, Periodical Publication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Haftalık Mecmua, 1925-1928 yılları arasında yayımlanan ve her hafta pazartesi günleri çıkan bir magazin dergisidir. Moda, spor, kadın vb. yazıların yanında soysal-siyasi konuların da işlendiği dergi Kemal Salih tarafından çıkarılmıştır. Derginin içerisinde Salih Münir, E. Selim gibi isimlerin hikâyeleri ile Ayhan'ın tefrika niteliği taşıyan tarihi yazıları bulunmaktadır. Bunlarla beraber Selim Sırrı, Sedat Simavi gibi isimler de dergide kendini gösterir. Dünya devletlerinin siyasi durumu da hicvi bir tarzda karikatürize edilmiş bir şekilde okurun karşısına çıkmaktadır.“Haftalık Mecmua'nın 61-120. Sayıları Üzerine Bir İnceleme”başlığını taşıyan bu tezde ilgili kısımlar incelenecek ve edebî açıdan değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Haftalık Mecmua is a magazine journal published weekly between the years 1925–1928, released every Monday. Alongside articles on fashion, sports, women, etc., it also featured content dealing with socio-political issues and was published by Kemal Salih. Within the magazine, stories by authors such as Salih Münir and E. Selim, as well as serialized historical articles by Ayhan, were included. Additionally, figures like Selim Sırrı and Sedat Simavi also made appearances in the magazine. The political situations of world states were presented to the reader in a satirical manner, often caricatured. In this thesis titled“An Analysis of Issues 61–120 of Haftalık Mecmua,”the relevant sections will be examined and evaluated from a literary perspective.