Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisinde lokalizasyona bağlı preoperatif ve postoperatif histopatolojik diskordans
Localisation related preoperative and postoperative histopathological discordance in thyroid fine needle aspiration biopsy
  1. Tez No: 950720
  2. Yazar: NEZİH ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: ACR TI-RADS, thyroid nodule, Bethesda classification, localization, histopathology, biopsy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Tiroid nodüllerinde ince iğne aspirasyon biyopsi sonuçlarının postoperatif histopatolojik sonuçlarla aynı olup olmadığı ve bu uyumsuzluğa lokalizasyonun etki edip etmediği araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SBÜ BYİEAH) Genel Cerrahi kliniğinde Mayıs 2019 - Mayıs 2024 yılları arasında güncel ATA kılavuzuna göre tiroid nodülü tanısı ile total tiroidektomi ameliyatı uygulanan 454 hastadan çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 238 vaka retrospektif olarak analiz edildi. Hastaların demografik özellikleri, preoperatif ultrasonografik olarak nodül boyutu, lokalizasyon, ACR TI-RADS değerleri; ince iğne aspirasyon biyopsi sıklık, lokalizasyon, BETHESDA sınıflaması sonuçları ve ameliyata kadar geçen süre ile postoperatif piyes patolojisindeki lokalizasyonlar analize dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 238 vaka değerlendirildiğinde BETHESDA sınıflaması kategorisi malignite kuşkulu olan hastaların yaklaşık yarısı (n=26, (%48,1)) benign bulunurken BETHESDA sınıflaması kategorisi benign bulunan hastaların yaklaşık yedide biri (n=14, (%14,3)) malign bulunmuştur. Preoperatif tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (T-İİAB) benign ve postoperatif histopatolojisi malign tespit edilen hastaların lezyon lokalizasyonları ve takip süreleri incelendiğinde en fazla vaka sağ üst polde tespit edilmiştir (4 hasta, 28,6%). Takip sürelerine bakıldığında, hastaların büyük bir kısmı (9 hasta, 64,3%) 0-2 ay arasında takip edilmiştir. Preoperatif T-İİABde malign kuşkulu ve postoperatif histopatolojide benign tespit edilen hastaların lezyon lokalizasyonları incelendiğinde en fazla vaka sağ alt ve sağ orta pollerde görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen sonuçlar preoperatif ve postoperatif histopatolojik uyumsuzlukta lokalizasyonun etkili olduğunu düşündürmektedir. Preoperatif değerlendirmelerdeki standardizasyonun sağlanması ile planlanacak çok merkezli, prospektif randomize çalışmalar ile bu sonuçların desteklenmesi önemlidir. Anahtar kelimeler : ACR TI-RADS, tiroid nodülü, BETHESDA sınıflaması, lokalizasyon, histopatoloji, biyopsi
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate whether the results of fine needle aspiration biopsy in thyroid nodules are consistent with postoperative histopathological findings and whether localization affects this inconsistency. Materials and Methods: A total of 238 cases from 454 patients who underwent total thyroidectomy for thyroid nodule diagnosis between May 2019 and May 2024 at the General Surgery Clinic of Bursa Specialised Training and Research Hospital (SBÜ BYİEAH) were retrospectively analysed. The demographic characteristics of the patients, preoperative ultrasonographic nodule size, localization, ACR TI-RADS values, fine needle aspiration biopsy frequency, localization, BETHESDA results, and the time elapsed until surgery, as well as the localization of postoperative pathological findings, were included in the analysis. Results: When the 238 cases included in the study were evaluated, approximately half (n=26, 48.1%) of the patients classified as suspicious for malignancy according to the Bethesda classification were found to be benign, while approximately one-seventh (n=14, 14.3%) of the patients classified as benign according to the Bethesda classification were found to be malignant. When the lesion localisations and follow-up periods of patients with preoperative thyroid fine needle aspiration biopsy (T-FNAB) results benign and postoperative histopathology results malignant were examined, the majority of cases were detected in the right upper lobe (4 patients, 28.6%). When follow-up periods were examined, the majority of patients (9 patients, 64.3%) were followed up for 0-2 months. When the lesion localisations of patients with preoperative T-FNA suspected of malignancy and postoperative histopathology diagnosed as benign were examined, the majority of cases were observed in the right lower and right middle lobes. Conclusion: The results of this study suggest that localisation plays a significant role in preoperative and postoperative histopathological discrepancies. Standardisation of preoperative evaluations and the conduct of multicentre, prospective, randomised studies are essential to validate these findings.