Huzurevlerinde kalan geriatrik bireylerde motor ve bilişsel dual TASK ile yapılan egzersizlerin düşme, denge ve yürümeye olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of motor and cognitive dual TASK exercises on falls, balance and walking in geriatric individuals living in nursing homes
- Tez No: 950719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİHTER AKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi, fonksiyonellik, rehabilitasyon, yaşlı, ikili görev, Geriatrics, age, individual, dual task, functionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Huzurevlerinde Kalan Geriatrik Bireylerde Motor ve Bilişsel Dual Task ile Yapılan Egzersizlerin Düşme Riski, Denge ve Yürümeye Olan Etkilerinin Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmada huzurevinde kalan geriatrik bireylerde motor ve bilişsel dual task ile yapılan egzersizlerin düşme, denge ve yürümeye olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya huzurevinde kalan toplam 69 birey (46 kadın, 23 erkek) dahil edildi. Bireyler motor dual task grubu (n=23, yaş=74,74±6,92 yıl, Vücut Kütle İndeksi (VKİ)= 27,70±5,20 kg/m2), bilişsel dual task grubu (n=23, yaş=76,52±7,51 yıl, VKİ= 27,80±4,10 kg/m2) ve kontrol grubu (n= 23, yaş=7 4,96±8,77 yıl, VKİ= 26,00±3,03 kg/m2) olarak sıralı andomize kontrollü bir şekilde 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna egzersiz olarak; 5 defa oturup kalkma ve sandalyeden kalkıp 3 metre uzağa gidip geri oturma, tek bacak üzerinde durma (iki bacak için ayrı ayrı), 10 metre tandem yürüme, 10 metre normal yürüme, 20 metre asker yürüme egzersiz programı verildi. Tüm egzersiler 3 set şeklinde uygulandı. Motor dual task grubuna kontrol grubu ile aynı egzersiz programı tepsi üstünde su dolu bardağı taşıyarak, bilişsel dual task grubuna ise 'A' harfi ile başlayan özel isimleri sayarak aynı egzersiz programı 8 hafta boyunca haftada 3 gün, günde 40 dakika uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası düşme riski 5 defa oturup kalkma testi ile, denge ve yürüme becerisi 2 dakika yürüme testi, tek ayak üstünde durma testi, zamanlı kalk ve yürü (ZKY) testi, Tinetti Denge ve Yürüme Testi ve fonksiyonel uzanma testi ile değerlendirildi. Bulgular: Kontrol grubunda ZKY testi, sol bacak tek ayak üzerinde durma testi süresi ve 2 dakika yürüme testi puanları bakımından tedavi öncesi ve sonrası arasında anlamlı bir fark bulundu (p=0,043; p=0,014; p=0,001). ZKY testi süresinin azaldığı, sol bacak tek ayak üzerinde durma süresinin arttığı ve 2 dakika yürüme mesafesinin arttığı belirlendi. Motor ve bilişsel dual task eğitimi verilen grupların tedavi öncesi ve sonrası ölçümleri arasında tüm değişkenler açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0,05). Grupların tedavi öncesi ve tedavi sonrası sonuçları karşılaştırıldığında, gruplar arasında tüm parametreler açısından anlamlı fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Sonuç: Huzurevinde kalan geriatrik bireylerde 8 hafta boyunca yapılan motor ve bilişsel dual task ile yapılan egzersizlerin düşme, denge ve yürümeye ek bir etkisinin olmadığı görüldü. Huzurevinde yaşayan geriatrik bireylerde, eğer kısa süreli (8 haftalık) egzersiz programları planlanacaksa, dual task içeren egzersizler yerine, tek görevli ve daha odaklanmış egzersiz programlarının uygulanması daha uygun bir yaklaşım olabilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Motor and Cognitive Dual-Task Exercises on Falls, Balance, and Gait in Geriatric Individuals Residing in Nursing Home Purpose: The aim of this study was to compare the effects of motor and cognitive dual-task exercise interventions on fall risk, balance, and gait performance in geriatric individuals residing in a nursing home. Method: A total of 69 individuals, 46 females and 23 males, with a mean age of 75.41±7.70 years, living in a nursing home were included in the study. Individuals were in the physical dual task group (n=23, age=74.74±6.92 years, BMI=27.70±5.20 kg/m2), cognitive dual task group (n=23, age=76.52±7.51 years, BMI=27.80±4.10 kg/m2) and the control group (n= 23, age=74.96±8.77 years, BMI= 26.00±3.03 kg/m2). As exercise for the control group Sit down and stand up 5 times, get up from the chair, walk 3 meters away and sit back down, standing on one leg (separately for both legs), 10 meters tandem walk, 20-meter military walking exercise program was performed in 3 sets. The motor dual task group was given the same exercise program as the control group by carrying a glass full of water, the cognitive dual task group, by counting proper nouns starting with the letter 'A', the same exercise program was applied for for 8 weeks. Fall risk before and after treatment with 5 sit-to-stand tests, balance and walking skills 2-minute walk test, one-legged standing test, timed up and go (TUG) test, İt was evaluated with the Tinetti Balance and Walking Test and the functional reach test. Results: In the control group, a statistically significant difference was observed between pre- and post-intervention measurements in the Timed Up and Go (TUG) test duration, left single-leg stance duration, and the 2-Minute Walk Test scores (p = 0.043; p = 0.014; p = 0.001, respectively). The ZKY duration decreased, the left single-leg stance duration increased, and the distance covered in the 2-Minute Walk Test improved. No statistically significant differences were found between the pre- and post-intervention measurements in the groups that received motor or cognitive dual task training (all p> 0.05). When comparing the post-treatment outcomes across the three groups, no statistically significant differences were identified between the groups (all p> 0.05). Conclusion: Motor and cognitive dual-task exercise interventions administered over an 8-week period did not demonstrate any additional effects on fall risk, balance, or gait performance in institutionalized geriatric individuals. If short-term exercise programs such as those lasting 8 weeks are to be implemented in nursing home settings, it is recommended that exercises be performed without incorporating dual task components.