Elektrik tesislerinde kojenerasyon uygulamaları
Cogeneration applications in power systems
- Tez No: 95073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, birleşik, ısı, elektrik, verim. vıı, Cogeneration, combined, heat, electricity, efficiency. vui
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Kojenerasyon (Birleşik Isı-Güç Üretimi) elektrik ile ısının eş zamanlı olarak birlikte üretilmesidir. Büyük merkezi elektrik santrallarında klasik yöntemle elektrik üretiminin normal olarak enerji verimi %30-40 civarındadır. Daha gelişmiş olan kombine güç santrallarında bu oran elektrik iletim ve dağıtım kayıptan hariç olmak üzere %50 civarlarına çıkabilir, fakat Avrupa'daki elektrik santrallarında ortalama ısıl verim %40'lann altında kalmaktadır. Klasik elektrik santrallarında büyük miktarlardaki ısı zayi olmaktadır. Bir kojenerasyon tesisinin verimi ise %90 veya üzerindeki bir değere ulaşabilmektedir. Kojenerasyon konvensiyonel elektrik santrallanna göre % 15-40 arasında daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Kojenerasyon tesislerinde yakıt olarak genellikle doğal gaz, biogaz, çöplük gazı, kok gazı, LPG vb. kullanılmaktadır. NOx ve C02 emisyonları da konvensiyonel sistemlere göre daha düşük seviyelerdedir. Kojenerasyon yatırımı geri ödeme süresi 2-3 yıldan daha azdır. Bu sebeplerden dolayı kojenerasyon tesislerinin sayısı önümüzdeki yıllarda artacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cogeneration (also called Combined Heat and Power or CHP for short) is the generation of electricity concurrent with the recovery of heat otherwise wasted in the generation (industrial) process. Conventional generation of electricity in large central power stations is normally only 30-40% energy efficient. More recent combined cycle generation can improve this to 50%, excluding losses for the transmission and distrubution of electricity, but the average thermal efficiency of Europe's power stations remains below 40%. Conventional electricity-only stations release large amounts of energy as waste heat. The efficiency of cogeneration plant can reach 90% or more. Cogeneration offers energy savings of between 15-40% as compared with the supply of electricity and heat from conventional power stations. Cogeneration fueled by natural gas, but also biogases, sewage gas, coke gas, LPG, etc. NOx and C02 emissions are lower than those from conventional energy supply source. Cogeneration investment payback period is less than 2-3 years. For this reasons, that the numbers of cogeneration plants will increase in the next years is certain.