Hemşirelerde örgütsel adaletin iş doyumuna etkisinde negatif duygu durumunun aracılık rolü
The mediating role of negative mood state in the effect of organizational justice on job satisfaction in nurses
  1. Tez No: 950750
  2. Yazar: ZAHİDE KESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, iş doyumu, negatif duygu durumu, hemşirelik, Organizational justice, job satisfaction, negative mood, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin, örgütsel adaletin iş doyumuna etkisinde negatif duygu durumunun aracılık rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma ilişkisel tarama modeli şeklinde tasarlanmıştır. Araştırma örneklemini çalışan hemşireler arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 513 hemşire oluşturmuştur. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Adalet Ölçeği”,“Hemşirelerde İş Doyum Ölçeği”,“Negatif Duygu Durumu Ölçeği”ile toplanmış, uygun analiz programları kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan analiz sonuçlarında; örgütsel adalet iş doyumunu pozitif ve anlamlı yönde etkiler, negatif duygu durumu iş doyumunu negatif ve anlamlı yönde etkiler, hemşirelerde örgütsel adaletin iş doyumuna etkisinde negatif duygu durumunun aracılık rolünü üstlendiği saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerde örgütsel adaletin iş doyumuna etkisinde negatif duygu durumunun aracılık rolünün olduğu saptanmıştır
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the mediating role of negative mood in the effect of organizational justice on job satisfaction of nurses working in a university hospital. Method: The research was designed as a relational screening model. The research sample consisted of 513 nurses selected by simple random method among the working nurses. Data were collected with“Personal Information Form”,“Organizational Justice Scale”,“Job Satisfaction Scale for Nurses”,“Negative Mood Scale”and data were analyzed using appropriate analysis programs. Result: The results of the analyses indicated that organizational justice has a positive and significant effect on job satisfaction, while negative affect has a negative and significant effect on job satisfaction. Furthermore, it was determined that negative affect plays a mediating role in the relationship between organizational justice and job satisfaction among nurses. Conclusion: It was determined that negative affect plays a mediating role in the relationship between organizational justice and job satisfaction among nurses.