Anestezi altında gastrointestinal endoskopik işlem yapılan hastalarda farklı nazal oksijen akış hızlarındaki oksijen rezerv indekslerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of oxygen reserve indices at different nasal oxygen flow rates in patients undergoing gastrointestinal endoscopic procedures under anesthesia
- Tez No: 950758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ANDIRAN ŞENAYLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane dışı anestezi, Gastrointestinal endoskopi, Oksijen rezerv indeksi (ORİ), Nazal oksijen kanülü, Sedasyon, Gastrointestinal endoscopy, Oxygen Reserve Index (ORI), Nasal oxygen cannula, Non-operating room anesthesia, Sedation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sedasyon altında gastrointestinal endoskopik işlem uygulanan hastalarda farklı oksijen akış hızlarında Oksijen Rezerv İndeksi (ORİ) değerlerinin incelenmesi, ORİ'nin diğer oksijenasyon ve hemodinamik parametrelerle olan ilişkilerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, aynı hekim tarafından elektif koşullarda sedasyon eşliğinde gastrointestinal sistem endoskopisi uygulanan yetişkin hastalara ait veriler; hasta dosyaları, anestezi takip formları ve hastane bilgi yönetim sistemi aracılığıyla değerlendirildi. Çalışmaya, 18 yaş ve üzeri, verileri eksiksiz olan ASA I-III hastalar dahil edildi. Acil endoskopi uygulananlar, pediatrik hastalar, ASA IV-V hastalar, ileri düzey solunum yetmezliği bulunanlar, morbid obez hastalar, aktif gastrointestinal kanaması olanlar ve işlem sırasında oksijen akış hızında değişiklik tespit edilenler çalışma dışı bırakıldı. Hastalara ait demografik özellikler, eşlik eden hastalıklar, preoperatif hemoglobin/hematokrit düzeyleri, açlık süresi hasta dosyalarından elde edildi. Uygulanan sedatif ajanlar, oksijen akış hızı, izlem zamanlarına göre kaydedilen ORİ, SpO₂, Pİ, PVİ, rSO₂ gibi hemodinamik ve oksijenasyon parametreleri ile derlenme süreleri ise anestezi formlarından temin edildi. Tüm hastalara maksimum 8 l/dk hızında nazal oksijen desteği sağlandığı saptandı ve akış hızı işlem süresince sabit kalan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar, nazal oksijen akış hızına göre üç gruba ayrıldı: ≤4 l/dk (Grup I), 5-6 l/dk (Grup II), 7-8 l/dk (Grup III). Ayrıca desatürasyon, bulantı-kusma, bradikardi gibi komplikasyonlar analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda, Grup II ve III'de 2. dk'dan itibaren tüm izlem zamanlarındaki ORİ düzeyleri başlangıca göre daha yüksek, Grup I' de 2., 3. ve 4. dakikalardaki ORİ değerleri başlangıca göre anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi. Gruplar arası karşılaştırmada, Grup I'in ORİ değerleri, tüm izlem sürelerinde diğer iki gruba kıyasla daha düşük seviyelerde seyretmiştir. Ortalama ORİ değerleri Grup I: 0,00 - 0,12, Grup II: 0,10- 0,27, Grup III: 0,30- 0,54 düzeylerinde seyretmiştir. ORİ-SpO2 arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. ORİ'nin desatürasyonu önceden öngörme süresi: Grup I: 31 sn, Grup II: 35 sn Grup III: 39 sn tespit edilmiştir. Sonuç: Bu veriler doğrultusunda, düşük akış hızının hipoksemi riskini artırabileceği, yüksek akış hızlarının hiperoksiye zemin hazırlayabiliceği tespit edilmiştir. 5-6 l/dk akış hızında oksijen verilmesinin, hem yetersiz oksijenasyon hem de aşırı oksijen yüklemesi risklerini en aza indirerek daha güvenli bir yaklaşım sunduğu kanaatine varılmıştır. Bu konuda yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the Oxygen Reserve Index (ORI) values at different oxygen flow rates in patients undergoing gastrointestinal endoscopic procedures under sedation and to evaluate the relationship of ORI with other oxygenation and hemodynamic parameters. Method: In this retrospective study, data of the adult patients who underwent elective gastrointestinal endoscopy under sedation by the same physician were evaluated using patient records, anesthesia monitoring forms, and the hospital information management system. ASA I–III patients aged 18 years or older with complete data were included in the study. Emergency endoscopy procedure applied individuals, pediatric patients, ASA IV–V individuals, those with advanced respiratory failure, morbid obesity, active gastrointestinal bleeding, or any change in oxygen flow rate during the procedure were excluded from the study. Demographic characteristics, comorbidities, preoperative hemoglobin/hematocrit levels, and fasting duration were obtained from patient files. Administered sedative agents, oxygen flow rates, and hemodynamic and oxygenation parameters such as ORI, SpO₂, PI, PVI, and rSO₂ recorded at monitoring intervals, as well as recovery durations, were obtained from anesthesia forms. All patients received nasal oxygen support at a maximum flow rate of 8 L/min, and only those with a constant flow rate throughout the procedure were included in the analysis. Patients were divided into three groups based on nasal oxygen flow rate: ≤4 L/min (Group I), 5–6 L/min (Group II), and 7–8 L/min (Group III). Complications such as desaturation, nausea-vomiting, and bradycardia were also analyzed. Results: In Groups II and III, ORI levels at all monitoring intervals from the 2nd minute onward were significantly higher than baseline values, while in Group I, ORI values at the 2nd, 3rd, and 4th minutes were significantly elevated compared to baseline. In intergroup comparisons, Group I exhibited lower ORI values at all observation times compared to the other two groups. The average ORI values were as follows: Group I: 0.00–0.12, Group II: 0.10–0.27, Group III: 0.30–0.54. A statistically significant positive correlation was found between ORI and SpO₂. The estimated ORI prediction time of desaturation was 31 seconds in Group I, 35 seconds in Group II, and 39 seconds in Group III. Conclusion: The findings suggest that low oxygen flow rates may be associated with an increased risk of hypoxemia, whereas high flow rates may contribute to the development of hyperoxia. Administering oxygen at a flow rate of 5–6 L/min appears to offer a safer approach by minimizing the risks of both inadequate oxygenation and oxygen overload. Further large-scale studies are warranted to substantiate these findings.