Yenidoğan işitme taraması sonrası risk altındaki gruplarda takip süreçlerindeki kayıplar ve ilişkili faktörlerin araştırılması
Investigation of losses in follow-up processes and associated factors in groups at risk after newborn hearing screening
  1. Tez No: 950882
  2. Yazar: MÜJGAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan İşitme Tarama, Risk Faktörü, Takip Kaybı, Geç Başlangıçlı İşitme Kaybı, Newborn Hearing Screening, Risk Factors, Loss To Follow-Up, Late-Onset Hearing Loss
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, yenidoğan işitme tarama programında ilk tarama testinden“geçti”sonucu almasına rağmen risk faktörü taşıdığı için altıncı ayda izlem önerilen bebeklerdeki takip kaybı oranını ve bu duruma etki eden faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda ebeveynlerin geç başlangıçlı işitme kaybı farkındalığı ile risk faktörlerine ilişkin bilgi düzeyleri değerlendirilmiştir. Araştırmaya, 01.09.2019 – 15.06.2024 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi'nde doğan ve riskli grupta yer alan 543 bebek dahil edilmiştir. Takip kontrolüne devam eden ve etmeyen bebekler karşılaştırılmış; annelerle yapılan görüşmeler aracılığıyla takip kaybı nedenleri ve bilgi düzeylerine ilişkin veriler toplanmıştır. Takip için yönlendirilen bebeklerin %72'si (n=389) altıncı ay kontrolüne gelmemiştir. Gelmeme nedenleri arasında ilk sırada unutma (%42), ikinci sırada ise kontrolün gerekmediğine inanma (%19) yer almıştır. Ayrıca ebeveynlerin %77'si geç başlangıçlı işitme kaybı tanısını daha önce duymadığını, %75'i ise bebeklerinin bu açıdan risk grubunda olduğunu bilmediğini ifade etmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen verilere göre, ikinci (β = -1.117, p < 0.001) ve üçüncü (β = -0.807, p = 0.0225) çocukların işitme tarama kontrolüne getirilme olasılığı birinci çocuğa kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktür. Takibe gelme eğilimi, prematürite, ventilasyon desteği, ototoksik ilaç kullanımı ve ailede işitme kaybı öyküsü gibi risk faktörlerine sahip olan katılımcılar arasında, diğer risk gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p < 0.001). Ek olarak, sosyoekonomik düzey ile geç başlangıçlı işitme kaybı farkındalığı arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = 0.42, p < 0.001). Elde edilen bulgular, riskli bebeklerin takibinin sürekliliğini sağlamak için sağlık kayıtlarının bütüncül şekilde kullanılması, ebeveynlerin yapılandırılmış sistemlerle bilgilendirilmesi ve toplum düzeyinde farkındalık artırıcı stratejilere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the rate of loss to follow-up among infants who received a“pass”result in the initial newborn hearing screening but were identified as at-risk and scheduled for followup at six months. It also sought to evaluate parental awareness of late-onset hearing loss and their knowledge regarding associated risk factors. The study included 543 infants born at Hacettepe University between September 1, 2019, and June 15, 2024, who were classified as being in the at-risk group. The follow-up and non-follow-up infant groups were compared to identify potential differences; an evaluation was conducted with mothers who did not attend the hearing follow-up, using a questionnaire developed based on the reasons for non-attendance reported in the existing literature. Among the referred infants, 389 (72%) did not attend the 6-month follow-up. The most commonly stated reasons for non-attendance were forgetting (42%) and believing that follow-up was unnecessary (19%). In addition, 77% of parents stated that they had never heard of lateonset hearing loss, and 75% were unaware that their infants were considered at-risk in this context. According to the findings of the study, the likelihood of attending follow-up hearing screening was significantly lower for second (β = -1.117, p < 0.001) and third children (β = -0.807, p = 0.0225) compared to first-born children. The tendency to attend follow-up was found to be significantly higher among participants with risk factors such as prematurity, ventilatory support, ototoxic drug exposure, and a family history of hearing loss, compared to those without these risk factors (p < 0.001). Additionally, a moderate positive and statistically significant correlation was found between socioeconomic status and awareness of late-onset hearing loss (r = 0.42, p < 0.001). The findings indicate the necessity of utilizing health records in an integrated manner, informing parents through structured systems, and implementing awareness-raising strategies at the community level to ensure continuity in the follow-up of at-risk infants.