Hemşirelik öğrencilerinin klinik karar vermede öz-güven ve anksiyete düzeyleri ile bireyselleştirilmiş bakım algılarının incelenmesi
Investigation of nursing students' self-confidence and anxiety levels in clinical decision making and their perceptions of individualized care
- Tez No: 950890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Bireyselleştirilmiş Bakım, Hemşirelik, Karar Verme, Klinik Öz Güven, Anxiety, Clinical, Decision Making, Nursing Individualized Care, Self-Confidence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin klinik karar vermede öz güven ve anksiyete düzeyleri ile bireyselleştirilmiş bakım algılarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdedir. Araştırmanın evrenini Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören 400 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemini ise, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 308 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanmasında, Tanıtıcı Bilgiler Formu, Hemşirelikte Klinik Karar Verme Öz Güven Anksiyete Ölçeği ve Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A-Hemşire versiyonu kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile bağımsız gruplarda t testi, varyans analizi, spearman ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %72.1'i kadındır, %34.1'i 2.sınıf öğrencisidir yaş ortalaması 21.68±2.65'dir. Öğrencilerin Hemşirelikte Klinik Karar Verme Öz-Güven Anksiyete Ölçeği özgüven alt boyutu puan ortalaması 106.14±21.22, anksiyete alt boyutu puan ortalaması 62.31±22.04, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A-Hemşire Versiyonu puan ortalaması 4.06±0.59 olarak hesaplanmıştır. Hemşirelikte Klinik Karar Verme Öz-Güven Anksiyete özgüven alt boyutu ile Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A-Hemşire Versiyonu arasında pozitif yönde, düşük düzeyde, anksiyete alt boyutuyla da negatif yönde, düşük düzeyde ilişki saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Araştırma sonucunda öğrencilerin klinik karar vermede öz güven düzeyleri arttıkça, bireyselleştirilmiş bakım algılarının arttığı ve anksiyete düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Öğrencilerin özgüvenlerini artıran, anksiyetelerini azaltan ve bireyselleştirilmiş bakıma yönelik farkındalıklarını artıracak girişimlerde bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine nursing students' self-confidence and anxiety levels in clinical decision making and their perceptions of individualized care. Material and Method: The research is descriptive and correlational. The universe of the research consists of 400 students studying at Erzincan Binali Yıldırım University Faculty of Health Sciences. The sample consists of 308 students who meet the criteria for inclusion in the study. In the study, the Introductory Information Form, Self-Confidence Anxiety Scale for Clinical Decision Making in Nursing and Individualized Care Scale-A-Nurse version were used to collect data. Descriptive statistics, independent groups t-test, variance analysis, Spearman and Pearson correlation analysis were used in the analysis of data. Results: 72.1% of the students are female, 34.1% are 2nd year students and the average age is 21.68±2.65. The students' self-confidence sub-dimension mean score of the Clinical Decision Making Self-Confidence Anxiety Scale in Nursing was calculated as 106.14±21.22, the anxiety sub-dimension mean score was 62.31±22.04, and the Individualized Care Scale-A-Nurse Version mean score was 4.06±0.59. A positive, low-level relationship was found between the Clinical Decision Making Self-Confidence Anxiety self-confidence sub-dimension in Nursing and the Individualized Care Scale-A-Nurse Version, and a negative, low-level relationship was found with the anxiety sub-dimension (p<0.05). Conclusion: As a result of the research, it was determined that as students' self-confidence in clinical decision making increased, their perception of individualized care increased and their anxiety levels decreased. Initiatives can be made to increase students' self-confidence, reduce their anxiety, and increase their awareness of individualized care.