Kayseri ilindeki sosyoekonomik gelişim unsurlarının Kayseri Havalimanı üzerindeki etkileri
The effects of socioeconomic development elements in Kayseri province on Kayseri Airport
  1. Tez No: 950940
  2. Yazar: BAHAR CEZAOĞLU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAHAN AVCI, DR. MURAT SUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Havalimanı, İthalat-ihracat, Eğitim, Turizm, Kayseri, Airport, Import-export, Education, Tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
6000 yıllık bir geçmişe sahip olan İç Anadolu'nun en büyük sanayi ve ticaret şehirlerinden biri olan Kayseri, Türkiye'nin en büyük beşinci dağına sahip olup, dört üniversitenin de bulunduğu bir şehirdir. Eğitim, turizm ve sosyo-ekonomik açıdan zengin olan şehrin tercih edilebilir olması beraberinde birçok alanında gelişmesini ve değişmesini sağlamaktadır. Kayseri ilinin kalkınmasında ve şehrin ekonomisinde katkısı olan Kayseri Havalimanı 1998'den bu yana sivil hava trafiğine hizmet vermektedir. Askeri alan içerisinde bulunan Kayseri Havalimanı'nda hem askeri hem sivil uçuşlar gerçekleşmektedir. Bu çalışmada, Kayseri İlindeki sosyoekonomik gelişim unsurlarının Kayseri Havalimanı üzerindeki etkileri araştırılacaktır. Çalışmada, 2009-2023 yılları arasındaki Kayseri Havalimanı sefer sayısı, yolcu sayısı ve kargo/posta sayısı değişkenleri ile Kayseri'de yer alan toplam beş üniversitenin öğrenci sayısı, Kayseri ithalat ve ihracat sayıları, Kayseri girişimci sayısı, Erciyes Dağı yerli/yabancı toplam ziyaretçi sayısı ve Türkiye işsizlik oranları değişkenleri arasındaki ilişki incelenecektir. Çalışmada ARDL yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, üniversite öğrenci sayısının ve Erciyes Dağı ziyaretçi sayısının uzun dönemde sefer sayısı ve yolcu sayısı üzerinde, Kayseri ithalat ve ihracat rakamlarının uzun dönemde kargo/posta sayısı üzerinde, Türkiye işsizlik oranının tüm bağımlı değişkenler üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kayseri, one of the largest industrial and commercial cities in Central Anatolia with a 6,000-year history, boasts Turkey's fifth-largest mountain and is home to four universities. The city's attractiveness, rich in education, tourism, and socioeconomic development, has fueled its growth and development in many areas. Kayseri Airport, which has contributed to the development of Kayseri province and its economy, has been serving civilian air traffic since 1998. Located within a military zone, Kayseri Airport hosts both military and civilian flights. This study will investigate the impact of socioeconomic development factors in Kayseri Province on Kayseri Airport. This study will examine the relationship between the number of flights, passengers, and cargo/mail at Kayseri Airport between 2009 and 2023, the number of students at Kayseri's five universities, the number of imports and exports in Kayseri, the number of entrepreneurs in Kayseri, the total number of domestic and foreign visitors to Mount Erciyes, and Turkey's unemployment rate. The ARDL method was used in the study. The study concluded that the number of university students and the number of visitors to Mount Erciyes have a long-term impact on the number of flights and passengers, that Kayseri's imports and exports have a long-term impact on the number of cargo/mail, and that Türkiye's unemployment rate has a long-term impact on all dependent variables.