Mesleki eğitim merkezlerindeki eğitimin öğrencilerin sosyo-ekonomik gelişimi üzerindeki etkileri
The effects of the education given in vocational training centers on the social and economic development of the students
- Tez No: 657468
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞEBNEM SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Eğitim Merkezi, Gelişim Görevleri, Olgunlaşma Kuramı, Mesleki Eğitim, Vocational Training Center, Developmental Tasks, Theory Of Maturity, Vocational Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmanın amacı, Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimin öğrencilerin sosyal ve ekonomik gelişimine etkilerini değerlendirmektir. Bu araştırma Kayseri ilindeki Mesleki Eğitim Merkezilerinde mesleki eğitim alan çırakların sosyal ve ekonomik sorunlarını, eğitimin özelliklerini, eğitimin sosyal ve ekonomik gelişimlerine etkilerini öğrencilerin ve öğretmenlerin görüşlerine göre belirlemek amacıyla yapılmış nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Kayseri ilindeki Mesleki Eğitim Merkezilerinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılındaki öğrenci ve öğretmenler oluşturmuştur. Literatür taramasından elde edilen verilere göre öğrenci ve öğretmenlere yönelik nitel görüşme formu oluşturulmuştur. Öğrenci ve öğretmenlere yönelik hazırlanan nitel görüşme formları kullanılarak, iki Mesleki Eğitim Merkezi'nde 24 öğrenci ve 12 öğretmen ile odak grup görüşme yöntemi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulguların sosyal açıdan Havighurst'un gelişim dönemleri görevleri ve ekonomik açıdan Chris Argyris'in Olgunlaşma Kuramı temelinde incelemesi yapılmıştır. Bu araştırmadan, öğrencilerin genelde alt gelir grubundan ve kalabalık ailelerden gelmesi, işyerlerinde kendi meslekleri dışında başka işler içinde çalışması, mesai saatlerine göre daha fazla çalışması, geleceğinden kaygı duyması gibi bulgulara ulaşılmıştır. Tespit edilen sorunlara çözüm önerisi olarak eğitimde; öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılması, tiyatro gibi sanatsal ve mesleki etik derslerinin eklenmesi, rehberlik hizmetlerinin artırılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the effects of the education given in Vocational Training Centers on the social and economic development of the students. This is a qualitative study in order to determine social and economic problems of apprentices who are in vocational education program at Vocational Training Centers in Kayseri city, and to determine characteristics of education, effects of education on their social and economic developments according to students and teachers opinions. The group of this study is consisted of 2018-2019 education season students and teachers at Vocational Training Centers in Kayseri. Qualitative interview form for students and teachers was formed according to data obtained from literature search. Qualitative interview forms prepared for students and teachers were used to 24 students and 12 teachers from these Vocational Training Centers in the Focus Group Discussion. The obtained data was examined by social approach according to Havighurst's developmental tasks and economic approach Chris Argyris's theory of maturity. Findings were obtained from this study such as; most students were from low income and crowded families, working in other job positions in the workplace, working more than standard job working hours, worrying about the future. As solution proposals for problems of education; it can be said that students should be earned reading books habit, the lessons should be added like vocational ethic and art such as theater, increasing guidance services.