Olağan durum ağında uyaran kaynaklı aktivasyon ve bağlantısallık değişimleri
Stimulus induced changes in activation and connectivity in the default mode network
  1. Tez No: 950955
  2. Yazar: OSMAN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Psikoloji, Physiology, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme, Olağan Durum Ağı, görev zorluğu, dinamik bağlantısallık, bağımsız bileşen analizi, Functional Magnetic Resonance Imaging, Default Mode Network, task demands, dynamic connectivity, Independent Component Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, sürüklenme görevinin kognitif yük açısından değişen iki koşulunda Olağan Durum Ağı (DMN) etkinliğinde ortaya çıkan baskılanma/inhibisyon ve ağ içi dinamik bağlantısallık değişikliklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmamız, 27 sağlıklı katılımcıya ait görev temelli fMRG verileri ile gerçekleştirilmiştir. Çekim sırasında ekranda görünen daire (standart) ve kare (hedef) uyaranlar, düzenli ve rastsal dizilimle iki farklı koşul oluşturmakta ve katılımcıların hedef uyaranda bir tuşa basmaları istenmektedir. Ön-analiz sonrası grup bağımsız bileşen analiziyle (GICA) 30 bileşene ayrılan veri seti içerisinden 3 DMN bileşeni saptanmıştır. Ağ aktivasyon analizleri için 2 koşulu temsil eden model ile DMN bileşen zaman serileri arasında, regresyon yöntemi kullanılarak her katılımcıya özgü katsayılar elde edilmiştir. DMN bileşenleri arasında hesaplanan ikili dinamik bağlantısallık değişimleri ile model arasında katılımcıya özgü regresyon katsayıları hesaplanmıştır. Aktivasyon ve dinamik bağlantısallık için ayrı ayrı 3 × 2 Tekrar Ölçümlü ANOVA sonuçları çoklu karşılaştırma düzeltmesi (Bonferroni) yapılarak raporlanmıştır. DMN bileşen aktivitelerinin koşul ana etkisi anlamlıdır, bileşenden bağımsız, fiksasyon – rastsal kontrastında hesaplanan inhibisyon, fiksasyon – düzenli koşulda gerçekleşen inhibisyondan daha yüksektir. Bileşen ana etkisi ve bileşen × koşul etkileşimi anlamlı değildir, koşullar arasında değişen baskılanma örüntüsü üç DMN bileşeni için benzerdir. Dinamik bağlantısallık analizlerinde, koşul ana etkisi dahil anlamlı farklılaşma saptanamamıştır. Bulgularımıza göre bileşen etkisinden bağımsız olarak görev negatif bir ağ olan DMN, görev koşullarında fiksasyona kıyasla farklı seviyelerde baskılanmıştır. Beklenen şekilde daha fazla kognitif yük gerektiren rastsal koşulda gerçekleşen inhibisyon, düzenli koşuldan fazladır. Fakat, dinamik bağlantısallık analizi bağlantısallığın koşullara bağlı benzer bir değişim paterni göstermediğini ortaya koymuştur. Bulgularımız, DMN baskılanma örüntüsünün görevin kognitif yüküyle ilintili olarak modüle olduğuna işaret etmekte ve bu baskılanmanın dinamik bağlantısallığa kıyasla görev zorluğuna daha duyarlı olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate suppression/inhibition and dynamic connectivity changes in DMN activity in two conditions of an entrainment task that varied in cognitive load. Our study was conducted with task-based fMRI data from 27 healthy participants. During acquisition, circle (standard) and square (target) stimuli appeared on the screen, forming two conditions with regular and random sequences, and participants were asked to press a key in the target stimulus. After pre-processing, 3 DMN components were identified from the data set, which were partitioned into 30 components using Group Independent Component Analysis (GICA). For activation analyses, participant-specific coefficients were obtained using the regression method between the model representing the 2 conditions and the DMN component time series. Participant-specific regression coefficients were calculated between the model and binary dynamic connectivity changes calculated between DMN components. Separate 3 × 2 repeated measures ANOVA results for activation and dynamic connectivity were reported with correction for multiple comparisons (Bonferroni). The condition main effect of DMN component activity was significant, independent of the component, with the inhibition calculated in the fixation- random contrast being higher than the inhibition realized in the fixation-regular condition. The main effect of component and the interaction of component × condition were not significant, while the pattern of suppression changing across conditions was similar for the three DMN components. No significant differences were found in the dynamic connectivity analyses, including the main effect of condition. According to our results, the DMN, which is a task-negative network independent of the component effect, was suppressed at different levels in the task conditions compared to fixation. As expected, inhibition was greater in the random condition, which requires more cognitive load, than in the regular condition. However, dynamic connectivity analysis revealed that connectivity did not show a similar pattern of change across conditions. Our results suggest that the pattern of DMN inhibition is modulated in relation to the cognitive load of the task, and that this inhibition is more sensitive to task difficulty than dynamic connectivity.