Ovariyohisterektomi operasyonu uygulanan kedilerde morapitant sitrat kullanılmasının preoperatif kusma ve postoperatif iştah üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of using morapitantcitrate on preoperative vomiting and postoperative appetitein cat sunder going ovariohysterectomy operation
  1. Tez No: 950956
  2. Yazar: ÖMER FARUK GÜLBAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ REHA AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Ksilazin Hidroklorür, Maropitant sitrat, Ovariyohisterektomi, Cat, Xylazine Hydrochloride, Maropitant Citrate, Ovariohysterectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, ovariyohisterektomi uygulanan kedilerde maropitant sitrat kullanılmasının preoperatif kusma ve postoperatif iştah üzerine ne derece etkili olduğunun ortaya konulması amaçlandı. Çalışma materyalini, Burdur MAKÜ Veteriner Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Doğum ve Jinekoloji Kliniğine ve Ortopati Hayvan Hastanesine (Denizli) kısırlaştırma isteği ile getirilen çeşitli ırk ve yaştaki, gebe olmayan 30 dişi kedi oluşturdu. Kediler her grupta 10 kedi olmak üzere rastgele üç gruba ayrıldı: Birinci grup, operasyon öncesi maropitant uygulanan grup (GM, n=10); ikinci grup, operasyon öncesi ve sonrası maropitant uygulanan grup (G2M, n=10); üçüncü grup maropitant uygulanmayan grup (GK, n=10). Her gruptaki kedinin operasyon öncesinde; ırk, yaş, vücut ağırlığı, rektal sıcaklık, kalp sayısı ve solunum sayısı muayene bulguları kaydedildi. Kedilerin anestezisinde preanestezik olarak ksilazin hidroklorür, anestezinin devamını sürdürmek için genel anestezik olarak ketamin hidroklorür kullanıldı. Maropitant sitrat uygulanacak gruplara uygulamadan önce buzdolabında saklanıp soğutulduktan sonra maropitant sitrat 1 mg/kg dozda derialtı uygulandı. Operasyon öncesi tüm kedilere analjezi uygulamak amacıyla meloksikam, postoperatif antibiyoterapi için amoksisilin klavulanik asit kullanıldı. Kediler anesteziye girdikten sonra sırtüstü şekilde masaya yatırıldı. Kedilerin karın duvarındaki kıllar tıraş edilip, operasyon bölgesi rutin aseptik cerrahi için hazırlandı. Çalışmadaki tüm kedilerin ovariyohisterektomi operasyonu median hattan yapıldı. Operasyon öncesinde kusma olup olmadığı gözlenerek kaydedildi. Kedilerin kusma verilerinin değerlendirilmesinde operasyon öncesi ve sonrasında maropitant sitrat uygulanan gruptaki kedilerin kusma zamanının gecikmiş olduğu kaydedildi. Tek doz maropitant sitrat uygulanan grup ile uygulanmayan gruptaki kedilerin kusma zamanlarının benzer olduğu dikkati çekti. Operasyon sonrasında ilk 4 saat mama ve su verilmedi. Bu sürede kusma olup olmadığı kaydedildi. Operasyon sonrası 4, 10, 16 ve 22. saatte hastaların önüne küçük porsiyonlar halinde kolay sindirilebilir yaş mama konularak, mamaya karşı olan davranışları yeme olup olmadığı ve kusma olup olmadığı değerlendirildi. Çalışmadaki kedilerin operasyon sonrası iştahının tamamen geldiği en geç saat, üçüncü grup için; 22. saat; birinci ve ikinci grup için 16. saat olarak kaydedildi. Sonuç olarak ovariyohisterektomi operasyonu öncesinde maropitant sitratın tek doz uygulanması ile uygulanmamasının arasında kedilerde kusma üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı ancak; operasyon öncesi ve sonrası maropitant uygulanan kedilerin kusma zamanını istatistiksel olarak geciktirmiş olduğu dikkati çekti. Maropitant sitratın iştahın geri gelmesi açısından değerlendirilmesinde ise; operasyon öncesinde uygulanması ile operasyon öncesinde ve sonrasında uygulanmasının arasında belirgin bir fark olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to determine the effectiveness of maropitant citrate administration on preoperative vomiting and postoperative appetite in cats undergoing ovariohysterectomy. The study material consisted of 30 non-pregnant female cats of various breeds and ages that were brought in for spaying to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Burdur MAKÜ Faculty of Veterinary Medicine Teaching and Research Hospital and the Ortopati Animal Hospital (Denizli). The cats were randomly divided into three groups with 10 cats in each group: Group 1 (GM, n=10): received maropitant preoperatively Group 2 (G2M, n=10): received maropitant both preoperatively and postoperatively Group 3 (GK, n=10): did not receive maropitant Before surgery, each cat was examined, and their breed, age, body weight, rectal temperature, heart rate, and respiratory rate were recorded. Xylazine hydrochloride was used as a pre-anesthetic, and ketamine hydrochloride was used as a general anesthetic to maintain anesthesia. In the groups designated to receive maropitant citrate, the drug was stored in a refrigerator prior to administration and then administered subcutaneously at a dose of 1 mg/kg. All cats were administered meloxicam for preoperative analgesia and amoxicillin-clavulanic acid for postoperative antibiotic therapy. After induction of anesthesia, the cats were positioned on the surgical table in dorsal recumbency. The abdominal hair was shaved, and the surgical area was prepared using standard aseptic procedures. All ovariohysterectomy operations in the study were performed via a midline incision. The presence or absence of vomiting before the operation was observed and recorded. Evaluation of vomiting data showed that in the group that received maropitant citrate pre- and postoperatively, the onset of vomiting was delayed. The timing of vomiting was found to be similar between the group that received a single preoperative dose of maropitant citrate and the group that did not receive it at all. No food or water was given for the first 4 hours post-operation, and vomiting during this period was recorded. At the 4th, 10th, 16th, and 22nd hours post-operation, small portions of easily digestible wet food were placed in front of the cats, and their interest in the food, whether they ate or not, and any signs of vomiting were assessed. The latest time at which full appetite returned postoperatively was recorded as 22 hours for the third group, and 16 hours for both the first and second groups. In conclusion, it was noted that a single dose of maropitant citrate administered preoperatively did not produce a significant difference in vomiting compared to no administration. However, administration both before and after surgery statistically delayed the onset of vomiting. In terms of appetite recovery, no significant difference was found between preoperative-only and pre- and postoperative maropitant administration.