Kolorektal kanser tanılı hastalarda serum D vitamini düzeylerinin sağkalım sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of serum vitamin D levels on survival in patients diagnosed with colorectal cancer
  1. Tez No: 951050
  2. Yazar: BERFİN UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, D Vitamini, Genel sağkalım, Colorectal cancer, Vitamin D, Overall survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kolorektal Kanser Tanılı Hastalarda Serum D vitamini Düzeylerinin Sağkalım Sonuçların Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Kolorektal kanser görülme sıklığı açısından üçüncü, mortalite açısından ikinci sırada kanser olup prognozu ve sağkalımı iyileştirmeye yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. D vitamini ile birçok kanserin ilişkili olduğu bilinmekle beraber kolorektal kanser için düşük D vitamini düzeyi risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Yeni çalışmalarda tedavi sürecinde de önemli etkileri olduğu kabul edilmiş ve cerrahi tedavi veya kemoterapi tedavisi sonrası plazma seviyesinin yüksek olması daha iyi sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada kolorektal kanser tanısı almış hastalarda D vitamini düzeyinin ve D vitamini replasmanının sağkalıma etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Ocak 2012- Aralık 2021 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde kolorektal kanser tanısı ile takipli ve serum D vitamin düzeyi bakılmış 243 hasta dahil edildi. Bu hastaların verileri retrospektif olarak dosya kayıtlarından ve hastane otomasyon sisteminden elde edildi. Hastaların demografik, klinik ve patolojik özellikleri, almış olduğu tedaviler, tanı aldığı dönemdeki D vitamini düzeyi, D vitamini replasmanı yapılıp yapılmadığı kaydedilip sağkalım ile ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Kolorektal kanser ile takipli D Vitamini düzeyi bakılmış hastalarda D vitaminin kolorektal kanserde sağkalıma etkisinin değerlendirildiği çalışmamızda hastaların tanı esnasında 243 hastanın 190'ında (%78,2) D vitamini düzeyi düşük, 53'ünde (%31,2) normaldi. Bakılan 239 hastanın 91'i (%38,1) D vitamini replasmanı aldı, 148'i (%61,9) almadı. Tanı esnasındaki D vitamini düzeyinin genel sağkalıma anlamlı bir istatistiksel etkisi bulunmamıştır fakat ortalama sağkalım süresi D vitamini düzeyi yüksek olanlarda daha uzun görüldü (p=0,110). D Vitamini replasmanının genel sağkalıma etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). D vitamini replasmanı alan hastalar metastatik olan ve olmayanlarda sağkalım sonuçları değerlendirildi. Metastatik olmayan evre 1 ve 2 hastalar grup 1, metastatik evre 3 hastalar grup 2, evre 4 hastalar grup 3 şeklinde ayrı değerlendirildi. D vitamini replasmanı alan 91 hastadan 46'sı (%50,5) grup 1, 27'si (%29,7) grup 2, 18'i (%19,8) grup 3'tü. Grup 1 hastalarda medyan sağkalım süresi ortalaması 112,2 ay (CI: 94,5-130,0) ay, grup 2 hastalarda medyan sağkalım süresi ortalaması 86,5 (CI: 70,5-102,4) ay, grup 3 hastalarda medyan sağkalım süresi ortalaması 51,4 (CI: 39,6-63,3) ay bulundu. D Vitamini replasmanın sağkalım üzerine metastatik olmayan hastalarda daha etkili olmak üzere tüm evrelerde etkili olduğu ancak evre 4 hasta grubunda tümör evresinin sağkalım üzerine etkisinin güçlü olduğu görüldü (P=0,001). Sonuç: Kolorektal kanserli hastalarda adjuvan kemoterapiye ek olarak D Vitamini replasmanı yapılmasının genel sağkalıma uzattığı gösterilmiştir. Bu sonuçlarla adjuvan kemoradyoterapiyle beraber hastalara D Vitamini replasmanı yapılması kolorektal kanserde tedavinin bir parçası olarak gelecekte değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Serum Vitamin D Levels on Survival in Patients Diagnosed with Colorectal Cancer Aim: Colorectal cancer is the third most common cancer in terms of incidence and the second most common cancer in terms of mortality, and many studies have been conducted to improve prognosis and survival. Although many cancers are known to be associated with vitamin D, low vitamin D level is considered a risk factor for colorectal cancer. In recent studies, it has been recognized to have important effects in the treatment process and higher plasma levels after surgical treatment or chemotherapy treatment have been associated with better survival. The aim of this study was to evaluate vitamin D levels and the effect of vitamin D replacement on survival in patients diagnosed with colorectal cancer. Materials and Method: Between January 2012 and December 2021, 243 patients with a diagnosis of colorectal cancer and serum vitamin D levels in the Medical Oncology Clinic of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty were included in our study. The data of these patients were obtained retrospectively from file records and hospital automation system. Demographic, clinical and pathological characteristics of the patients, treatments received, vitamin D level at the time of diagnosis, whether vitamin D replacement was performed or not were recorded and the relationship with survival was analyzed. Results: In our study evaluating the effect of vitamin D on survival in colorectal cancer in patients with colorectal cancer who were followed up for vitamin D levels, vitamin D levels were low in 190 (78.2%) and normal in 53 (31.2%) of 243 patients at diagnosis. Of 239 patients, 91 (38.1%) received vitamin D replacement and 148 (61.9%) did not. There was no significant statistical effect of vitamin D level at diagnosis on overall survival, but the mean survival time was longer in patients with higher vitamin D levels (p=0.110). The effect of vitamin D replacement on overall survival was statistically significant (p=0.001). Survival outcomes were evaluated in metastatic and non-metastatic patients who received vitamin D replacement. Non-metastatic stage 1 and 2 patients were evaluated as group 1, metastatic stage 3 patients as group 2, and stage 4 patients as group 3. Of the 91 patients who received vitamin D replacement, 46 (50.5%) were in group 1, 27 (29.7%) in group 2, and 18 (19.8%) in group 3. The mean median survival time in group 1 patients was 112.2 months (CI: 94.5-130.0) months, in group 2 patients the mean median survival time was 86.5 (CI: 70.5-102.4) months, and in group 3 patients the mean median survival time was 51.4 (CI: 39.6-63.3) months. Vitamin D replacement was effective on survival in all stages, more effective in non-metastatic patients, but the effect of tumor stage on survival was stronger in the stage 4 patient group (P=0.001). Conclusions: Vitamin D replacement in addition to adjuvant chemotherapy has been shown to prolong overall survival in patients with colorectal cancer. With these results, Vitamin D replacement with adjuvant chemoradiotherapy may be considered as a part of the treatment of colorectal cancer in the future.