Bipolar bozukluğu olan hastalarda işlevselliğin sürekli öfke-öfke ifade tarzı ve yalnızlık ile ilişkisi
The relationship between functionality and trait anger, anger expression styles, and loneliness in patients with bipolar disorder
- Tez No: 951051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KOÇAK UYAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, işlevsellik, sürekli öfke öfke ifade tarzı, yalnızlık, psikiyatri hemşireliği, bipolar disorder, functionality, persistent anger, anger expression style, loneliness, psychiatric nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma bipolar bozukluğu olan hastaların işlevselliğinin, sürekli öfke- öfke ifade tarzlarının ve yalnızlık düzeyinin belirlenmesi ve bipolar bozukluğu olan hastaların işlevselliğinin sürekli öfke- öfke ifade tarzı ve yalnızlık ile ilişkinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kampüsü içerisinde bulunan Psikiyatri Hastanesinde tedavi gören bipolar bozukluk tanılı ötimik hasta grubu oluşturmakta olup 219 ötimik bipolar bozukluğu hasta örneklem grubunu oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ), Sürekli Öfke- Öfke İfade Tarzı Ölçeği, De Jong Gierveld Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Student t testi, One Way Anova ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre bipolar bozukluğu olan hastaların Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ) puan ortalaması 25,35±17,23; Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği Sürekli Öfke alt boyut puan ortalaması 20,19±7,17; De Jong Gierveld Yalnızlık Ölçeği toplam puan ortalaması 4,92±3,01 olarak belirlenmiştir. Bipolar bozukluğu olan hastaların, gelirinin giderden az olması, eğitim durumunun ilkokul/ortaokul olması, işsiz olması, düzenli doktor kontrolünün ve ilaç kullanmamasının, atak sayısının fazla ve yatış sıklığının fazla olması ile Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması ile öfke kontrolü alt puan ortalaması arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması ile De Jong Gierveld Yalnızlık Ölçeği puan ortalaması arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak hastaların öfke kontrolü azaldıkça ve yalnızlık düzeyi arttıkça işlevselliği azalmaktadır. Bu bağlamda bipolar bozukluğu olan hastalarda öfke ve yalnızlık duygularıyla baş etmeye, işlevselliğini artırmaya yönelik psikoeğitim çalışmalarının yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the functionality of patients with bipolar disorder, their persistent anger-anger expression styles, and loneliness levels, as well as to establish the relationship between functionality and persistent anger-anger expression style and loneliness in patients with bipolar disorder. The study population consisted of a group of 219 patients diagnosed with bipolar disorder who were undergoing treatment at the Psychiatry Hospital located within the Ankara Etlik City Hospital Campus. Data were collected using a Personal Information Form, the Short Functional Assessment Scale (SFAS), the Continuous Anger-Anger Expression Style Scale, and the De Jong Gierveld Loneliness Scale. Data analysis was performed using Student's t-test, One-Way ANOVA, and Pearson correlation analysis. According to the findings of the study, the mean score of the Short Functional Assessment Scale (SFAS) for patients with bipolar disorder was 25.35±17.23; the mean score of the Persistent Anger subscale of the Persistent Anger-Anger Expression Style Scale was 20.19±7.17; and the mean total score of the De Jong Gierveld Loneliness Scale total mean score was 4.92±3.01. Patients with bipolar disorder had a lower income than expenses, primary/secondary education, unemployment, lack of regular doctor visits and medication use, a high number of episodes, and frequent hospitalizations. A statistically significant difference was found between the Short Functional Assessment Scale mean score and the anger control subscale mean score. A weak negative correlation was found between the Short Functional Assessment Scale mean score and the anger control subscale mean score. A weak positive correlation was found between the Short Functional Assessment Scale mean score and the De Jong Gierveld Loneliness Scale mean score. In conclusion, as patients' anger control decreases and their loneliness level increases, their functionality decreases. In this context, it is recommended that psychoeducational studies be conducted to help patients with bipolar disorder cope with feelings of anger and loneliness and improve their functionality.