Sisplatin'e bağlı periferik nöropati hayvan modelinde sibinetit (ARA-290)'in EpoR/CD131 reseptörü aracılığıyla terapötik etkileri
Therapeutic effects of cibinetide (ARA-290) via EpoR/CD131 receptor in the animal model of cisplatin-induced peripheral neuropathy
- Tez No: 951070
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA YİĞİTASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, periferik nöropati, ARA290, Sibinetit, EpoR, CD131, Cisplatin, peripheral neuropathy, ARA290, cibinetide, EpoR, CD131
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmada sıçanlarda sisplatine bağlı periferik nöropati modelinde sibinetitin terapötik etkilerinin gözlenmesi amaçlanmıştır. Sibinetitin periferik nöropatide koruyucu olabileceği düşünülmüş ve bu durum bilimsel olarak gösterilmek istenmiştir. Yöntem: Sıçanlar her grupta sekiz adet olacak şekilde dört gruba ayrılmıştır: kontrol, sisplatin, sisplatin+sibinetit (30 mcg/kg), sisplatin+sibinetit (120 mcg/kg). Sibinetit yükleme dozu, ilk iki hafta boyunca iki günlük boşluklar bırakılarak; idame dozu kalan üç hafta boyunca haftada bir sisplatin ile eşzamanlı intraperitoneal uygulanmıştır. Sonraki iki hafta ise haftada bir sibinetit devam edilmiştir. Tüm gruplara intraperitoneal serum fizyolojik replasmanı yapılmıştır. Çalışma boyunca vücut ağırlıkları kaydedilmiş; nöropatik ağrı deneyleri, motor fonksiyon testleri yapılmıştır. Deney bitiminde dorsal kök ganglionları ve siyatik sinir örneklerinden EpoR, caspase-3 immunhistokimya tekniği ile çalışılmıştır. Serumda ELISA yöntemi ile NF-kB; biyokimyasal yöntemle BUN, kreatinin, ALT, AST çalışılmıştır. Plazmada Hb düzeyleri ölçülmüştür. Dalak/vücut ağırlığı not edilmiştir. Western-blot ile pAkt ve CD131 çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmada sisplatinle termal hiperaljezi gösterilememiş; ancak sisplatin diğer davranış deneylerinde ağrı duyarlılığının artmasına neden olmuştur. Sisplatinle motor koordinasyon ve lokomotor aktivitede bozukluklar görülmüştür. Sisplatin caspase-3 seviyesini artırırken, EpoR düzeylerini azaltmıştır. Bu bulgular sibinetit alan gruplarda düzelme eğilimi göstermiştir. Sibinetit ile pAkt düzeyleri artmış, NF-kB azalmıştır. Sisplatin, anemiye sebep olmuş; sibinetit alan gruplarda bu etki düzelmemiştir. Sonuç: Yüksek dozlarda kullanılan sibinetit, sisplatine bağlı periferik nöropatide antiallodinik ve sitoprotektif özellikler göstermiştir. Sibinetitin bu etkilerinin daha net ortaya konulabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to observe therapeutic effects of cibinetide in cisplatin-induced peripheral neuropathy in rats. It was thought that cibinetide might protect rats from peripheral neuropathy. Methods: Rats were divided into four groups, eight in each group: control, cisplatin, cisplatin+cibinetide (30 mcg/kg), cisplatin+cibinetide (120 mcg/kg). Loading dose of cibinetide was administered intraperitoneally at two-day intervals for the first two weeks; maintenance dose was administered simultaneously with cisplatin once a week for the remaining threeweeks.For the next two weeks, cibinetide was continued once a week. Body weights were recorded throughout the study; pain and motor function tests were performed. EpoR and caspase-3 were studied using immunohistochemistry techniques from dorsal root ganglia and sciatic nerve samples. NF-kB,BUN, creatinine, ALT, AST were measured in serum andHb in plasma. Spleen/body weight was calculated. pAkt, CD131 were studied by Western-blot. Results: In study, thermal hyperalgesia was not demonstrated with cisplatin; however, cisplatin caused increased pain sensitivity in other behavioral experiments. Impairments in motor coordination and locomotor activity have been observed with cisplatin. Cisplatin increased caspase-3 and decreased EpoR levels. These findings slightly improved in the groups receiving cibinetide. pAkt levels increased and NF-kB decreased with cibinetide. Cisplatin caused anemia; this effect was not improved in the groups receiving cibinetide. Conclusions: Cibinetide used in high doses has shown antiallodynic and cytoprotective properties in cisplatin-induced peripheral neuropathy. Further studies are needed to reveal these effects of cibinetide more clearly.