Üriner sistem enfeksiyonu belirlenen köpeklerde elektrokardiyografik muayene sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of electrocariographic findings in dogs diagnosed with urinary tract infection (UTI)
  1. Tez No: 951092
  2. Yazar: TUĞRUL ÇAĞRI GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENKER ÇAĞRI CINGI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar Kültür Antibiyogram, Köpek Üriner Sistem Enfeksiyonu, İdrar Analizi, Üriner Ultrasonografi, Elektrokardiyografi, Urine Culture, Antibiogram, Canne Urinary Tract İnfection, Urinalysis, Urinary Ultrasonography, Electrocardigraphy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada üriner sistem enfeksiyonu (ÜSE) belirlenen köpeklerde idrar analiz ve mikrobiyolojik bulgularla beraber elektrokardiyografik verilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, ÜSE'li 30 ve sağlıklı 10 köpek olmak üzere toplam 40 köpekte yapıldı. Çalışma grubunu oluşturan ÜSE tespit edilen köpeklerin 17'si (%56,67) erkek, 13'ü (%43,33) dişi olarak saptandı. ÜSE'li 13 dişi köpeğin 5'inin, 17 erkek köpeğin 5'inin kısırlaştırıldığı belirlendi. Çalışma grubunun yaş ortalaması 8,05±3,91 yıl olarak belirlendi. İdrar örnekleri ultrasonografi eşliğinde sistosentez ile alındı. Hastalara eş zamanlı olarak EKG uygulandı idrar örneklerinde tam idrar analizi ile kültür izolasyonu ve identifkasyonu yapıldı. Sonrasında bakterinin duyarlı olduğu antibiyotiğin tespiti amacıyla antibiyogam uygulandı. Klinik olarak disüri (%36,67) ve hematüri (%36,67) belirlenirken bunu sırasıyla pollaküri (%16,67) ve strangürinin (%10,00) takip ettiği gözlemlendi. ÜSE'li köpeklerde Escherichia coli (%66,67), Staphylococcus spp. (%23,33) ve Pseudomonas aeruginosa (%10,00) olarak belirlendi. Mikrobiyolojik değerlendirmede %66,67 (20 hasta) oranıyla en fazla E.coli bulundu. Biyokimyasal ve hematolojik parametrelere ilişkin karşılaştırmalı analizde, hasta ve kontrol grupları arasındaki farklar değerlendirildiğinde elde edilen bulgulara göre, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gösteren parametreler albümin (p=0,006) ve MCHC (p=0,031) ile PDW (p=0,005) olarak saptandı. Diğer biyokimyasal parametrelerde belirgin bir fark belirlenmedi. Elektrokardiyografik parametrelerin karşılaştırmalı analizine göre, hasta ve kontrol grupları arasında özellikle QRS süresi (p=0,026) ve QT intervali (p=0,043) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlemlenmiştir. Hasta grubunda QRS süresi anlamlı şekilde daha uzun olup ventriküler depolarizasyon süresinde uzama olduğunu göstermektedir. Diğer EKG parametreleri (kalp atım hızı, P dalgası yüksekliği ve genişliği, PR intervali, R dalga yüksekliği, ST segmenti, T dalga yüksekliği ve genişliği) istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate electrocardiographic findings in dogs diagnosed with urninary tract infection (UTI), alongside urinalysis and microbiological results. The study included 40 dogs in total, 30 with UTIs anda 10 healty controls. Among the UTI group, 17 (56,67%) were male and 13 (43,33%) were female. Of these, 5 females and 5 males had been neutered. The average age of the UTI group was 8,05±3,91 years. Urine samples were collected via cystocentesis under ultrasonographic guidance. Electrocardiography (ECG) was performed at the same time. Complete urinalysis, bacterial culture and identification were carreid aout on the samples. Antibiotic susceptibility testing (antibiogram) was performed to determine the most effective treatment. Clinically, the most common symptoms observed were dysuria (36,67%) and hematuria (36,67%), followed by pollakiuria (16,67%) and stranguria (10,00%). The most frequently isolated bacteria were Escherichia coli (66,67%), Staphylococcus spp. (23,33%) and Pseudomonas aeruginosa (10,00%) with E.coli being predominant pathogen. In the comparative analysis of biochemical and hematological parameters, significant differences were found between the UTI and control groups in albumin (p= 0,0006), MCHC (p= 0,031) and PDW (p= 0,005). No significant differences were noted in other parameters. Regarding ECG findigns, the QRS duration (p= 0,026) and QT interval (p= 0,043) were significantly longer in the UTI group, suggesting delayed ventricular depolarization. Other ECG parameters, including heart rate, P wave height and width, PR interval, R wave amplitude, ST segment and T wave characteristics did not show statistically significant differences (p > 0,05).