Piperin kaynağı karabiber (Piper nigrum) ekstresinin escherichia coli suşlarında çeşitli antibiyotiklerle sinerjik etkisinin araştırılması
Investigation of the synergistic effect of piperine source black pepper (Piper nigrum) extract with various antibiotics on escherichia coli strains
- Tez No: 951093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRUNİSA HANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal duyarlılık, piperin, Piper nigrum sinerji, Antimicrobial sensitivity, piperine, Piper nigrum synergy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı piperin kaynağı karabiber (Piper nigrum) ekstresinin Escherichia coli suşlarında çeşitli antibiyotiklerle sinerjik etkileşim gösterip göstermediğinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışma, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na kültür için gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen Escherichia coli suşları ve Escherichia coli (ATCC 25922) standart suşu ile gerçekleştirildi. Klinik örneklerden izole edilen suşların ampisilin, siprofloksasin, amikasin, seftriakson ve imipenem antibiyotiklerine duyarlılıkları Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile tespit edildi. Sinerjik etkileşimler 1600 µg/mL ve 800 µg/mL oranlarında karabiber ekstresi içeren Mueller-Hinton agar besiyerlerinde değerlendirildi. Sonuçlar, karabiber ekstresi içermeyen besiyerlerindeki antibiyotik zon çapları ile karabiber ekstresi içeren besiyerlerindeki antibiyotik zon çaplarının kıyaslanması esasıyla değerlendirildi. Bulgular: Karabiber ekstresi içermeyen Mueller-Hinton agarda Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemiyle belirlenen antibiyotik duyarlılık test sonuçlarına göre duyarlılığın en fazla olduğu antibiyotik %90'lık bir oranla imipenem, direncin en fazla görüldüğü antibiyotik ampisilin (%72) olarak belirlendi. Sinerjik etkileşimlerde, 5 milimetrelik zon farkı oluşum esasına göre yapılan değerlendirmede en az etkileşimin ampisilin antibiyotiği ile gerçekleştiği gözlemlenirken en fazla sinerjik etkileşim seftriakson antibiyotiği ile gerçekleşti. Genel olarak bakıldığında ampisilin hariç diğer antibiyotiklerde 1600 µg/mL ekstre içeren besiyerlerinde 800 µg/mL ekstre içeren besiyerlerine göre daha yüksek oranda sinerjik etkileşim gözlemlendi. Ekstresiz ortamda antibiyotiklere direnç gösteren suşların, ekstreli ortamda duyarlı hale geçmeleri esasına dayanan değerlendirmede ise karabiber ekstresi içermeyen ortamda dirençli olan suşların bir kısmının, farklı iki oranda karabiber ekstresi içeren ortamda duyarlı hale geldikleri tespit edildi. Sonuç: Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde çeşitli klinik örneklerden izole edilen Escherichia coli suşlarında piperin kaynağı karabiber ekstresinin varlığı ile birlikte mevcut antibiyotiklerin daha etkili hale gelebileceği, antibiyotik direnç oranının azalabileceği gözlemlenmiştir. Çalışma sonuçlarının son zamanlarda artan antibiyotik direncine karşı tıbbi öneme sahip çeşitli bitki ve özlerinden yaralanılması konulu çalışmalara katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate whether black pepper (Piper nigrum) extract, a source of piperine, shows synergistic interaction with various antibiotics in Escherichia coli strains. Material and Method: The study was performed with Escherichia coli strains isolated from various clinical specimens sent to Atatürk University Faculty of Medicine Medical Microbiology Laboratory for culture and Escherichia coli (ATCC 25922) standard strain. Susceptibilities of the strains isolated from clinical specimens to ampicillin, ciprofloxacin, amikacin, ceftriaxone and imipenem antibiotics were determined by KirbyBauer disk diffusion method. Synergistic interactions were evaluated on Mueller-Hinton agar media containing black pepper extract at 1600 µg/mL and 800 µg/mL. The results were evaluated by comparing the antibiotic zone diameters in media without black pepper extract with those in media containing black pepper extract. Results: According to the antibiotic susceptibility test results determined by KirbyBauer disk diffusion method on Mueller-Hinton agar without black pepper extract, the antibiotic with the highest susceptibility was imipenem (90%) and the antibiotic with the highest resistance was ampicillin (72%). In synergistic interactions, the evaluation based on the formation of a 5 millimeter zone difference showed that the least interaction was observed with ampicillin antibiotic, while the highest synergistic interaction was observed with ceftriaxone antibiotic. In general, except for ampicillin, higher synergistic interactions were observed in media containing 1600 µg/mL extract than in media containing 800 µg/mL extract. In the evaluation based on the susceptibility of the strains that showed resistance to antibiotics in the medium without extract, it was determined that some of the strains that were resistant in the medium without black pepper extract became susceptible in the medium containing two different ratios of black pepper extract. Conclusion: When the results of the study were evaluated, it was observed that with the presence of piperine source black pepper extract in Escherichia coli strains isolated from various clinical samples, existing antibiotics may become more effective and antibiotic resistance rate may decrease. We believe that the results of the study will contribute to studies on the utilization of various plants and extracts of medicinal importance against the recently increasing antibiotic resistance.