Görüş geliştirme tekniğinin ortaokul öğrencilerinin hazırlıksız konuşma becerisine ve konuşma kaygısına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of opinion development technique on the unprepared speaking skills and speaking anxiety of secondary school students
- Tez No: 951148
- Danışmanlar: PROF. NESLİHAN KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, Konuşma Kaygısı, Görüş geliştirme tekniği, Speaking skill, Speaking Anxiety, Opinion development technique
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz dünyasında iletişim araçlarının gelişmesi ile sanal etkileşimin artması konuşma eğitimini daha da önemli kılmaktadır. Gelişen iletişim olanakları sayesinde insanlar aynı anda milyonlarca kişiye konuşma yapabilmektedir. Bu anlamda konuşma becerisinin önemi daha da artmıştır. Bu araştırmada grupla öğretim yöntemlerinden biri olan görüş geliştirme tekniğinin öğrencilerin hazırlıksız konuşma becerisine ve konuşma kaygısına bir etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma eylem araştırması yaklaşımıyla ve karma desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutunda tek grup ön test-son test model, nitel boyutunda eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir ortaokulun 8.sınıfında öğrenim gören toplam 30 öğrenci ile oluşturulmuştur. Bu öğrencilerle 8 hafta boyunca görüş geliştirme tekniği kullanılarak konuşma etkinliği yapılmıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilere Çintaş Yıldız ve Yavuz (2012) tarafından geliştirilen“ Etkili Konuşma Ölçeği”ile Demir ve Melanlıoğlu (2014) tarafından geliştirilen“ Ortaokul Öğrencileri İçin Konuşma Kaygısı Ölçeği”uygulanmış olup ayrıca uygulama sonunda kaygı yaşadığı tespit edilen öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler, elektronik ortamda istatistiksel analiz programları aracılığıyla; nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Uygulama sonrasında elde edilen sonuçlar incelendiğinde görüş geliştirme tekniğinin, öğrencilerin hazırlıksız konuşma becerilerini geliştirdiği ve öğrencilerin konuşma kaygılarını azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışma grubunun sosyo-demografik özellikleri ile konuşma becerisi arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken konuşma kaygıları ile anne eğitim durumu ve evde kitaplık varlığı arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Türkçe derslerinde, öğrencilerin hazırlıksız konuşma becerilerinin geliştirilmesi ve konuşma kaygılarının azaltılması amacıyla görüş geliştirme tekniğine dayalı konuşma etkinliklerinin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the advancement of communication technologies and the rise of virtual interactions have made speaking education even more critical. With these developments, people can now address millions of others simultaneously through speech. Accordingly, the importance of speaking skills has increased significantly. This study aims to investigate whether the“opinion development technique,”one of the group-based instructional methods, has an effect on students' speaking skills and speaking anxiety. The study adopts an action research design and employs a mixed-methods approach. In the quantitative dimension, a single-group pre-test/post-test model was used, while in the qualitative dimension, an action research pattern was employed. The study group consists of 30 eighth-grade students from a secondary school located in the Eyüpsultan district of Istanbul during the 2024–2025 academic year. These students participated in speaking activities based on the opinion development technique for eight weeks. Before and after the implementation, two measurement tools were administered to the students: the“Effective Speaking Scale”developed by Çintaş Yıldız and Yavuz (2012), and the“Speaking Anxiety Scale for Secondary School Students”developed by Demir and Melanlıoğlu (2014). Additionally, a semi-structured interview form developed by the researcher was administered to students identified as experiencing anxiety after the implementation. The Quantitative data optained from the research were using statistical analysis software in an electronic environment, while the qualitative data were analyzed through content analysis. The findings of the study indicate that the opinion development technique improved students' impromptu speaking skills and reduced their speaking anxiety. Moreover, while no significant differences were found between students' socio-demographic characteristics and their speaking skills, significant differences were observed between speaking anxiety levels and both the mother's educational background and the presence of a home library. It is recommended to plan speaking activities based on the idea development technique in Turkish lessons to improve students impromtu speaking skills and reduce their speech anxiety.