İlköğretimde kronik öğrenci devamsızlığına ilişkin kronik devamsızlığı olan öğrenciler ile ilgili öğrencilerin velileri, öğretmenleri ve idarecilerinin görüşlerinin incelenmesi
Examination of administrators, teachers, students and parents' opinions on chronic student absenteeism in primary education
- Tez No: 951182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Student Absenteeism in Primary Education, Causes of Absenteeism, Chronic Absenteeism Problem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Toplumların ve ülkelerin gelişmesini ve refah seviyesinin artmasını sağlayabilmek için eğitim yadsınamaz bir öneme sahiptir. Eğitimli insanlar yetiştirebilmek, nitelikli bir toplum oluşturmak ülke gelişiminin önemli bir parçasıdır. Eğitim sistemlerindeki niteliğin artması için yapılan yatırımların karşılığını bulabilmesi ve eğitim sisteminin gelişebilmesi gerekli koşullardır. Bu hususlar bütün bireylerin eğitim öğretim süreçlerine aktif olarak katılım sağlanmasının ve buna yönelik yapılacak olan çalışmaların ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Aktif katılımın olmadığı bir eğitim sisteminde istenen hedeflere ulaşılması mümkün olamamaktadır. Bu sebeple öğrenci devamsızlığının kronikleşmesi eğitim sistemleri için ciddi bir sorun, bu sorunun çözülmesi de önemli bir hedef teşkil eder. Bu araştırmada ilköğretimde kronik öğrenci devamsızlığına ilişkin kronik devamsızlığı olan öğrenciler ile ilgili öğrencilerin velileri, öğretmenleri ve idarecilerinin görüşlerinin çözümlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Niğde ili Merkez ilçesinde bulunan ortaokullardaki 5 öğretmen, 5 idareci, 5 veli ve 5 öğrenci olmak üzere toplam 20 kişi oluşturmaktadır. Kurumlar belirlenirken sosyal, ekonomik ve kültürel şartlar göz önüne alınarak birbirinden farklı çevre özelliklerine sahip okullar belirlenmiştir. Bu okullardan amaçsal örnekleme yöntemi ile belirlenen 5 kronik devamsız öğrenci ve bu öğrencilerin veli, öğretmen ve idarecilerinin görüşleri, nitel bir veri toplama yöntemi olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ile öğrenci, veli, öğretmen ve idareciler için ayrı ayrı hazırlanmış görüşme formları kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenerek bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına göre kronik devamsızlık okulu sevmeme ve akademik başarısızlık ile başlayan, farklı faktörlerle gelişen çok boyutlu nedenleri barındırmaktadır. Öğrencilerin okuldan uzak kalmaktan ötürü mutlu oldukları anlaşılırken; aile, öğretmen ve kurum kültürünün devamsızlık sürecinden olumsuz etkilendikleri görülmüştür. Kronik devamsızlık sorunun çözümünde okullar çatışma, sosyal baskı, yalnız kalma gibi sorunlarla karşılaşırken; devamsızlık tedbiri amacıyla mevzuatta yer alan uygulamalarının sağlıklı şekilde uygulanamadığı görülmektedir. Kronik devamsız öğrencilerin okula dönmesi konusunda umutsuz olan katılımcıların; devamsızlığın çözümünde öğrenci ilgi, istek ve ihtiyaçlarına cevap veren, sosyal aktiviteleri zenginleştiren uygulamaların fayda sağlayacağını düşündükleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The quality of education has an undeniable impact on ensuring the development and increase of welfare of societies and countries. Raising educated people and creating a qualified society is an important part of the country's development. It is necessary for the investments made to increase the quality of education systems to be rewarded and for the education system to develop. These issues show how important it is for all individuals to actively participate in education and training processes and to work towards this end. It is not possible to achieve the desired goals in an education system without active participation. For this reason, chronic student absenteeism is a serious problem for education systems, and solving this problem is an important goal. In this study, the aim is to analyze the perspectives of students with chronic absenteeism in primary education, as well as the views of their parents, teachers, and school administrators regarding chronic absenteeism. This research employs qualitative research methods and includes a study group consisting of 20 individuals: 5 teachers, 5 administrators, 5 parents, and 5 students from primary schools in the central district of Niğde during the 2024–2025 academic year. In selecting the institutions, schools with varying environmental characteristics were chosen by considering social, economic, and cultural conditions. The opinions of five chronically absent students, identified through purposive sampling, along with those of their parents, teachers, and administrators, were collected using the semi-structured interview technique, which is a qualitative data collection method. For data collection, personal information forms and separate interview forms prepared for students, parents, teachers, and administrators were used. The collected data were analyzed through content analysis, and findings were obtained. According to the research findings, chronic absenteeism encompasses multidimensional causes that begin with disliking school and academic failure and develop due to various factors. While it was found that students feel happy about being away from school, it was also observed that families, teachers, and school culture are negatively affected by the absenteeism process. In addressing the issue of chronic absenteeism, schools face challenges such as conflict, social pressure, and isolation; additionally, it was found that the practices included in legislation to prevent absenteeism are not effectively implemented. While participants appeared pessimistic about the return of chronically absent students to school, it was understood that they believe practices responding to students' interests, desires, and needs, as well as enriching social activities, would be beneficial in solving the problem of absenteeism.