İsatin türevli bileşiklerin sentezi ve kanser hücre hatlarında antiproliferatif ve floresan özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of isatin-derived compounds and investigation of their antiproliferative and fluorescence properties in different cancer cell lines
- Tez No: 951189
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR ÖZTÜRK, PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, naftalimid, floresans, isatin, sitotoksisite, Anticancer, cytotoxicity, fluorescence, isatin, naphthalimide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kanser, görülme sıklığı dünya çapında artarak önemli bir küresel sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın görülen malignitelerden biri olup, daha etkili ve seçici tedavi ajanlarına olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu kapsamda kanser araştırmalarında yaygın kullanılan ve birçok ticari antikanser ilacın yapısında bulunan isatin ve türevleri ve 4-bromo 1,8-naftalimid ile konjugasyonundan floresans yeni nesil antikanser özellikte olabilecek bileşikler sentezlendi ve spektroskopik FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR teknikleri ile karakterize edildi. Sentezlenen bileşiklerin sitotoksisite ve apoptoz analizleri ile MCF-7 ve MDA-MB-231 hücre hatlarına karşı in vitro etkinliği değerlendirildi. MTT sonuçlarına göre, özellikle H ve C bileşikleri her iki hücre hattında güçlü sitotoksik etki gösterdi. Akım sitometrisi analizinde, H ve M bileşikleri yüksek düzeyde geç apoptozu indükledi. Konfokal mikroskopi ile yapılan mitokondri ve nükleus boyamaları, özellikle mitokondriye belirgin lokalizasyon gösterdiğini ortaya koydu. Mitokondriye yönelik bu birikim, apoptoz mekanizmasına mitokondriyal yolakların dahil olduğunu düşündürmektedir. HEK hücrelerinde düşük toksisite gözlenmiş olup, bu bileşiklerin kanser hücrelerine karşı seçici etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, H ve C bileşikleri güçlü ve seçici antikanser potansiyele sahiptir; mitokondri hedefli etkileri ile antikanser ajan olarak ileri analizler için potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Cancer continues to be a major global health problem, with incidence increasing worldwide. Breast cancer is one of the most common malignancies among women worldwide, increasing the need for more effective and selective treatment agents. In this context, isatin and its derivatives, which are widely used in cancer research and are found in the structure of many commercial anticancer drugs, and their conjugation with 4-bromo 1,8-naphthalimide were synthesized and characterized using spectroscopic FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR techniques. In vitro activity of the synthesized compounds against MCF-7 and MDA-MB-231 cell lines was evaluated by cytotoxicity and apoptosis assays. According to MTT results, especially compounds H and C showed strong cytotoxic effect on both two cell lines. In flow cytometry analysis, compounds H and M induced high levels of late apoptosis. Mitochondria and nucleus staining by confocal microscopy revealed a marked localization to the mitochondria. This accumulation towards mitochondria suggests that mitochondrial pathways are involved in the mechanism of apoptosis. Low toxicity was observed in HEK cells and these compounds were found to be selectively effective against cancer cells. In conclusion, compounds H and C have potent and selective anticancer potential and with its mitochondria-targeted effects, it has potential for further analysis as an anticancer agent.