İnflamatuar barsak hastalığı olan bireylerde sarkopeni şiddetinin ve prognostik nütrisyon göstergelerinin değerlendirilmesi
Assessment of sarcopenia severity and prognostic nutritional indicators in individuals with inflammatory bowel disease
- Tez No: 951304
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE POTUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Barsak Hastalığı, Sarkopeni, Malnütrisyon, Kırılganlık, Nütrisyon, Inflammatory Bowel Disease, Sarcopenia, Malnutrition, Frailty, Nutrition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç:İnflamatuar barsak hastalıkları (İBH), gastrointestinal sistemin kronik, tekrarlayan inflamatuar hastalıklar ailesidir. İBH'de malnütrisyon; inflamasyon, besin emilim bozukluğu, azalmış beslenme, artan bazal metabolizma hızı gibi mekanizmalar önemli bir komplikasyon olarak ortaya çıkmaktadır. Sarkopeni, zamanla kas kütlesinin ve kas işlevinin kademeli olarak azalması olarak tanımlanır. Sarkopeniye neden olan faktörler arasında maligniteler, yetersiz beslenme, sedanter yaşam ve kronik inflamasyonlar da yer almaktadır. İBH'in kronik inflamasyon ile birlikte malnütrisyona neden olması, İBH olan hastalarda sarkopeni riskini artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İBH olan hastalarda sarkopeni ve prognostik nütrisyonel parametrelerin değerlendirilmesi ve klinik kullanımda bu konuda farkındalık oluşturulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; kesitsel, bir çalışma olarak tasarlandı. Çalışmaya 50 Ülseratif kolit, 41 Crohn hastalığı olmak üzere toplam 91 İBH tanılı hasta ve 52 sağlıklı gönüllü dahil edildi. EWGSOP2'nin tanımladığı sarkopeni tanı kriterlerine uygun anket, test ve ölçümler yapıldı. SARC-F anketi ile sarkopeni açısından tarama yapıldı. Sarkopeni, kırılganlık ve malnütrisyon arasındaki bulunan bağlantı nedeniyle Mini Nütrisyonel Analiz (MNA) ve FRAIL kırılganlık anketleri uygulandı. İBH olan hastaların ve sağlıklı gönüllülerin sarkopeni açısından yapılan anket, test ve ölçümleri ve Prognostik Nütrisyonel İndeks (PNİ) değerleri kesitsel olarak karşılaştırıldı. Bulgular ve Sonuç: İnflamatuar barsak hastalığı olanlarla sağlıklı gönüllüler arasında albümin, lenfosit, PNİ, C- Reaktif Protein (CRP), demir, MNA, FRAİL ölçeği ve olası sarkopeni açısından anlamlı farklılıklar bulundu. İBH olanların sarkopeni ve malnütrisyona daha yatkın olduğu görüldü. Yaptığımız multivaryant analize göre sarkopeni değerlendirmesinde 5 kere otur kalk testi başta olmak üzere 4 metre yürüme testi ve TUG testi ayırt edici özelikteydi. İBH olanlarda olası sarkopenik olanlarla olmayanlar arasında Beden Kütle İndeksi (BMİ) ve yağ kütlesi açısından anlamlı fark bulundu. Olası sarkopenisi olan hastaların yağ kütlesi daha fazlaydı ve BMİ daha yüksekti. Bu durum İBH olanlarda sarkopenik obeziteye yatkınlığa dikkat çekmektedir. İBH olan hastaların malnütrisyonlu, düşük BMİ'li olmasa bile olası sarkopenik olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Inflammatory bowel diseases (IBD) are a group of chronic, recurrent inflammatory diseases of the gastrointestinal system. In IBD, malnutrition is a significant complication arising from mechanisms such as inflammation, malabsorption, reduced nutrition, and increased basal metabolic rate. Sarcopenia is defined as the gradual loss of muscle mass and function over time. Factors contributing to sarcopenia include malignancies, inadequate nutrition, sedentary lifestyle, and chronic inflammation. IBD's association with chronic inflammation and malnutrition increases the risk of sarcopenia in patients with IBD. The aim of this study is to evaluate sarcopenia and prognostic nutritional parameters in patients with IBD and to raise awareness of this issue in clinical practice. Materials and Methods: Our study was designed as a cross-sectional study. A total of 91 patients diagnosed with IBD, including 50 with ulcerative colitis and 41 with Crohn's disease, and 52 healthy volunteers were included in the study. Surveys, tests, and measurements were performed in accordance with the sarcopenia diagnostic criteria defined by EWGSOP2. Screening for sarcopenia was performed using the SARC-F questionnaire. Due to the connection between sarcopenia, frailty, and malnutrition, the Mini Nutritional Assessment (MNA) and FRAIL frailty questionnaires were administered. The questionnaires, tests, and measurements conducted for sarcopenia in IBD patients and healthy volunteers, as well as their Prognostic Nutritional Index (PNI) values, were compared cross-sectionally. Results and Conclusion: Significant differences were found between individuals with inflammatory bowel disease and healthy volunteers in terms of albumin, lymphocytes, PNI, C-reactive protein (CRP), iron, MNA, FRAIL scale, and possible sarcopenia. Individuals with IBD were found to be more prone to sarcopenia and malnutrition. According to our multivariate analysis, the 5-time sit-to-stand test, the 4-meter walk test, and the TUG test were the most discriminating factors in the assessment of sarcopenia. Significant differences were found between those with IBD who were likely to have sarcopenia and those who were not in terms of body mass index (BMI) and fat mass. Patients with possible sarcopenia had higher fat mass and BMI. This xii highlights the tendency toward sarcopenic obesity in patients with IBD. It shows that patients with IBD may have possible sarcopenia even if they are not malnourished or have a low BMI.