Uluslararası TIRADS sınıflamalarının ve I-TIRADS leksikonunun, tiroid nodüllerinin USG ile değerlendirilmesinde, farklı mesleki deneyim seviyelerindeki gözlemciler arası uyumu ve tanısal doğruluğu arttırmadaki etkisi
The impact of international TIRADS classifications and the I-TIRADS lexicon on interobserver agreement and diagnostic accuracy in the ultrasonographic evaluation of thyroid nodules across different levels of clinical experience
- Tez No: 951305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Endocrinology and Metabolic Diseases, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, Ultrasonografi, I-TIRADS, Gözlemci uyumu, Thyroid nodule, Ultrasonography, I-TIRADS, Interobserver agreement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve amaç: Tiroid nodüllerinin USG ile değerlendirilmesinde kullanılan farklı RSS'leri, malignite ayırıcı tanısında önemli yer tutsa da gözlemciler arası değişkenlik nedeniyle sınırlılıklar taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, I-TIRADS leksikonu ile ACR-TIRADS, EU-TIRADS ve K-TIRADS'ın farklı deneyim seviyesindeki gözlemciler arasında oluşturduğu uyumu ve tanısal doğruluğu karşılaştırmalı olarak incelemektir. Materyal ve Metot: Retrospektif çalışmamıza dahil edilme kriterlerini karşılayan 105 hasta alınmıştır. Ultrasonografik görüntüler, anonimleştirilerek deneyim düzeyleri farklı toplam 7 gözlemci tarafından bağımsız şekilde değerlendirilmiştir. Her olguya ait görüntüler 3 farklı RSS sistemi ve I-TIRADS'a göre sınıflandırılmıştır. Gözlemciler arası uyum Fleiss kappa testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: I-TIRADS, tüm deneyim düzeylerinde ACR-, EU- ve K-TIRADS sistemlerine kıyasla daha yüksek gözlemci uyumu sağlamıştır. Özellikle parametrik tanımlamalarda (kompozisyon, ekojenik fokus, büyüme yönü) 3 yıllık deneyime sahip gözlemciler arasında yüksek uyum (κ> 0,7) saptanmıştır. Deneyim düzeyi arttıkça I-TIRADS'ta diğer RSS'lere göre daha belirgin gözlemciler arası uyum artışı gözlenmiştir. Sonuç: I-TIRADS sistemi, parametrik ve açık tanımları ile farklı deneyim düzeyindeki uygulayıcılar arasında ortak bir dil sağlayarak gözlemci uyumunu artırmakta, tanısal süreci daha standardize bir yapıya kavuşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Although various RSSs used in the ultrasonographic evaluation of thyroid nodules play an important role in the differential diagnosis of malignancy, they present limitations due to interobserver variability. This study aims to comparatively evaluate the interobserver agreement and diagnostic accuracy achieved by the I-TIRADS lexicon versus ACR-TIRADS, EU-TIRADS, and K-TIRADS across observers with varying levels of clinical experience. Material and Methods: This retrospective study included 105 patients who met the inclusion criteria. Anonymized ultrasound images were independently evaluated by 7 observers with different experience levels. Each case was classified using three conventional RSSs and the I-TIRADS lexicon. Interobserver agreement was assessed using Fleiss' kappa statistics. Results: I-TIRADS demonstrated higher interobserver agreement compared to ACR-, EU-, and K-TIRADS across all experience levels. Notably, in parameters with defined criteria (composition, echogenic foci, orientation), observers with three years of experience achieved high levels of agreement (κ > 0.7). The increase in agreement with experience was more pronounced in I-TIRADS compared to the other RSS's. Conclusion: With its parameter-based and clearly defined structure, the I-TIRADS system enhances interobserver consistency and provides a standardized diagnostic approach across varying levels of user experience.