Demiryolu taşımacılık endüstrisinde yeşil mutabakat ve yeşil strateji seçiminin tip-2 nötrosofik bulanık ortamda değerlendirilmesi
Evaluation of green deal and green strategy selection in the railway transportation industry in type-2 neutrosophic fuzzy environment
- Tez No: 951366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YEŞİLYAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: European Green Deal, Railway Transport, Type 2 neutrosophic fuzzy numbers, SPC Method, CRADIS Decision Making Model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Finans ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
DEMİRYOLU TAŞIMACILIK ENDÜSTRİSİNDE YEŞİL MUTABAKAT VE YEŞİL STRATEJİ SEÇİMİNİN TİP-2 NÖTROSOFİK BULANIK ORTAMDA DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmada, Avrupa Yeşil Mutabakatının Türkiye demiryolu taşımacılığı sektörü üzerindeki etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma, öncelikle Yeşil Mutabakatın tanımı, tarihsel gelişimi ve temel bileşenlerine değinerek başlamaktadır. Daha sonra Türkiye'nin demiryolu taşımacılığı sektörünün mevcut durumu ve yapısal özellikleri analiz edilmiştir. Çalışmanın temel odağı, Yeşil Mutabakat kapsamında ortaya çıkan regülasyonların, sürdürülebilirlik hedeflerinin, finansman mekanizmalarının, teknolojik ve operasyonel yeniliklerin demiryolu sektörüne olan etkileridir. Özellikle karbon salınımının azaltılması ve çevresel performansın iyileştirilmesi süreçleri ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Bu doğrultuda, çok kriterli karar verme süreçlerindeki belirsizliklerin yönetilmesi amacıyla Tip 2 Nötrosofik Bulanık Sayılar temelinde SPC ve CRADIS yöntemlerinin entegre edildiği yeni bir karar destek modeli geliştirilmiştir. Bu model, sektörün stratejik karar alma süreçlerinde etkinlik ve güvenilirlik sağlamaktadır. Son olarak, Türkiye'nin demiryolu taşımacılığında sürdürülebilir bir geleceğe ulaşması için enerji tüketiminin azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve çevresel etkilerin minimize edilmesine yönelik stratejik öneriler sunulmuştur. Çalışma, Yeşil Mutabakat'a uyumun, Türkiye demiryolu sektörünün uluslararası çevresel standartlara erişmesi için kritik öneme sahip olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF GREEN DEAL AND GREEN STRATEGY SELECTION IN THE RAILWAY TRANSPORTATION INDUSTRY IN TYPE-2 NEUTROSOPHIC FUZZY ENVIRONMENT In this study, the effects of the European Green Deal on the Turkish railway transport sector are examined in detail. The study mentions the Green Deal's definition, historical development, and basic components. Then, Turkey's railway transport sector's current situation and structural characteristics were analyzed. The focus of the study is the effects of the regulations, sustainability targets, financing mechanisms, and technological and operational innovations that emerged within the scope of the Green Deal on the railway sector. In particular, the processes of reducing carbon emissions and improving environmental performance are discussed in detail. Accordingly, a new decision support model has been developed to integrate SPC and CRADIS methods based on Type 2 Neutrosophic Fuzzy Numbers to manage uncertainties in multi-criteria decision-making processes. This model provides efficiency and reliability in the sector's strategic decision-making processes. Finally, strategic suggestions were presented for reducing energy consumption, using renewable energy sources, and minimizing environmental impacts so that Turkey could reach a sustainable future in rail transport. The study emphasizes that compliance with the Green Deal is critical for the Turkish railway sector to reach international environmental standards.