Kronı̇k böbrek yetmezlı̇ğı̇ hastalarında COVİD-19 aşılarının böbrek fonksı̇yonları üzerı̇ndekı̇ etkı̇lerı̇nı̇n analı̇zı̇
Analysis of the effects of COVID-19 vaccines on renal functions in patients with chronic kidney disease
- Tez No: 951381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, COVID-19 Aşıları, Glomerüler Filtrasyon Hızı, Kreatinin, Aşı Güvenliği, Chronic Kidney Disease, COVID-19 Vaccines, Glomerular Filtration Rate, Creatinine, Vaccine Safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Kronik Böbrek Hastalıkları rezidüel renal fonksiyonlara göre evrelendirilmesi dolayısıyla, glomerüler filtrasyon hızındaki zaman ile ilişkili olan azalma, hastalığın progresyon hızını yansıtmaktadır. COVID-19 enfeksiyonu esnasında çeşitli şekilde renal morbiditede artış saptandığı bildirilmektedir. Bu durumun, makrofaj aktivasyonu sendromu (MAS) nedeni ile ortaya çıkan inflamasyona sekonder altta yatan etkenleri tetikleyerek patogenezi hızlandırabildiği gibi, viral etkenin doğrudan etkisiyle oluşabildiği de bildirilmiştir. Biontech aşısının yeni bir yöntem ile geliştirilmiş olması çeşitli yorum ve soruları da beraberinde getirmiştir. Bu araştırmada, COVID-19 enfeksiyonundan korunmak için kullanılan üç farklı COVID-19 aşısının (Sinovac, Biontech, Turkovac) böbrek hastalığının progresyonu üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospekstif gözlemsel çalışmaya, yaşları 18 ile 80 arasında değişen ve ortalama yaşı 63.1 olan 140 KBH hastası dahil edilmiştir. Dahil edilme kriterleri kapsamında, hastaların başlangıç GFR değerlerinin 30-90 ml/dk/1.73 m² aralığında olması gerekmektedir. Çalışmada, hastaların kreatinin ve GFR değerleri aşılama öncesi iki yıl, aşılama dönemi ve aşılama sonrası iki yıl olmak üzere üç farklı zaman diliminde kaydedilmiştir. Her döneme ait ortalama aylık değişim oranları hesaplanarak, farklı zaman dilimleri arasındaki eğilimler karşılaştırılmıştır. Aşılama öncesi – sonrası glomerüler filtrasyon hızındaki (GFR) azalma oranı ve aşı öncesi – sonrası kreatinin artış oranı karşılaştırılmıştır. Ayrıca aşılar arasında subgrup analizi yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde Wilcoxon İşaretli Sıra Testi medyan farklılıkları belirlemek için kullanılmış, Kruskal-Wallis Testi ile ise farklı aşı grupları arasındaki değişimler değerlendirilmiştir. Bulgular: Aşı öncesi ve sonrası kaydedilmiş olan değerler Wilcoxon testi ile değerlendirildi. Bu sonuçlara göre, aylık ortalama kreatinin değişimi −0.0025 olarak hesaplanmış ve bu değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur ( p = 0.015). Bu bulgu, aşılamanın böbrek fonksiyonlarının kötüleşmesini engelleyebileceğini düşündürmektedir. Aşı öncesi ve sonrası GFR değerleri de Wilcoxon testi ile değerlendirildi. Aylık GFR değişimi ise 0.0004 olarak hesaplanmış olup, p = 0.995 ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Kruskal-Wallis testi ile yapılan subgrup analizi sonuçlarına göre, Biontech grubundaki hastaların kreatinin değişim oranlarında anlamlı bir farklılık saptanmıştır ( p = 0.029). Sinovac ( p = 0.196) ve Turkovac ( p = 0.265) gruplarında ise, belirgin bir değişiklik gözlenmemiştir. GFR değişimleri açısından ise, üç aşı arasında Kruskal-Wallis testi ile anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulgularına göre COVID-19 aşılarının, özellikle Biontech aşısının, KBH hastalarında böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığı gözlenmiştir. Aşılama öncesi ve sonrası hem kreatinin hem de GFR değerleri açısından anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, böbrek hastalığı progresyonu üzerine olumsuz etki yapmadığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar, KBH hastalarının güvenle aşılanabileceğini ve aşılamanın böbrek fonksiyonlarında belirgin bir bozulmaya yol açmadığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic Kidney Disease (CKD) is staged according to residual renal function, and the time-dependent decline in glomerular filtration rate (GFR) reflects the rate of disease progression. During COVID-19 infection, increased renal morbidity has been reported in various forms. This may be due to inflammation triggered by macrophage activation syndrome (MAS) or directly caused by the viral agent itself. The novel development approach of the Biontech vaccine has raised questions and discussions. This study aimed to investigate the effects of three different COVID-19 vaccines (Sinovac, Biontech, Turkovac) on the progression of kidney disease. Materials and methods: This retrospective observational study included 140 CKD patients aged between 18 and 80 years, with a mean age of 63.1 years. Inclusion criteria required baseline GFR values between 30-90 ml/min/1.73 m². Patients' creatinine and GFR values were recorded over three distinct time periods: two years prior to vaccination, during the vaccination period, and two years post - vaccination. Average monthly change rates for each period were calculated, and trends across time periods were compared. The rates of GFR decline and creatinine increase before and after vaccination were compared. Additionally, subgroup analyses were conducted among different vaccine groups. The Wilcoxon Signed- Rank Test was used to assess median differences, while changes across vaccine groups were evaluated using the Kruskal-Wallis Test. Results: Values recorded before and after vaccination were analyzed using Wilcoxon test. The average monthly change in creatinine ( 0.0025 − ) was found to be statistically significant ( p = 0.015). This suggests that vaccination may help prevent further deterioration of kidney function. GFR values before and after vaccination were also analyzed using the Wilcoxon test. The monthly GFR changes was calculates as 0.0004 , and no statically significant difference was observed with a p-value of 0.995. According to subgroup analyses using the Kruslak-Wallis test, a significant difference in creatinine change was observed in the Biontech group ( p = 0.029). However, no significant changes were noted in the Sinovac ( p = 0.196) and Turkovac ( p = 0.265) groups. No significant differences in GFR change were detected among the three vaccines. Conclusion: Based on the findings of this study, COVID-19 vaccines, particularly Biontech, do not appear to have adverse effects on renal function in CKD patients. No significant differences were found in creatinine of GFR levels before and after vaccination. Therefore, the vaccines were not observed to negatively affect the progression of kidney disease. These results support the safe administration of COVID-19 vaccines in CKD patients, indicating that vaccination does not lead to substantial renal deterioration.