Acil servise karın içi ateşli silah yaralanması nedeniyle başvuran hastaların ameliyathaneye çıkış süresinin mortaliteye etkisi
- Tez No: 951385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKKAN AVCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateşli silah yaralanması, karın içi ateşli silah yaralanması, ameliyathaneye çıkış süresi, Gunshot injury, intra-abdominal gunshot wound, operating room arrival time
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş: Ateşli silah yaralanmaları, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir travma ve ölüm nedenidir. Özellikle karın içi bölgede meydana gelen ateşli silah yaralanmaları, organ zedelenmeleri, iç kanama ve sepsis gibi ciddi komplikasyonlara yol açarak hastane yatış süresini uzatmakta ve ölüm riskini artırmaktadır. Bu yaralanmaların yönetiminde zaman, en kritik faktörlerden biridir. Bu çalışmada, izole karın içi ateşli silah yaralanması nedeniyle acil servise başvurup ameliyat edilen hastalarda, ameliyathaneye çıkış süresinin mortalite üzerine etkisi araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma kapsamında, 01.01.2018- 31.07.2024 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine izole karın içi ateşli silah yaralanması nedeniyle başvuran ve acil ameliyata alınan 121 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların demografik verileri, vital bulguları, laboratuvar sonuçları, görüntüleme yöntemleri, ameliyathaneye çıkış süreleri ve klinik sonlanımları analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %93,4'ü erkek, %6,6'sı kadındır; yaş ortancası 34 yıldır. Mortalite oranı %6,6'dır. Kalp yetmezliği, batın içi damar yaralanması, kalın bağırsak yaralanması mortalite ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Mortalite grubunda ameliyathaneye çıkış süresi daha kısa saptanmıştır (p=0,002). Sonuç: Mortalite üzerinde ameliyathaneye çıkış süresinden çok, hastanın başvuru anındaki klinik durumu ve organ hasarlarının ciddiyeti etkili olmuştur. Karın içi ateşli silah yaralanmalarında hızlı tanı, uygun resüsitasyon ve zamanında cerrahi müdahale, sağkalımı olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Firearm injuries are a significant cause of trauma and death in both developed and developing countries. In particular, firearm injuries to the abdominal region lead to serious complications such as organ damage, internal bleeding, and sepsis, which prolong hospital stays and increase the risk of death. Time is one of the most critical factors in the management of these injuries. This study aimed to investigate the impact of the time to surgery on mortality in patients who presented to the emergency department with isolated abdominal firearm injuries and underwent surgery. Materials and Methods: This retrospective study evaluated 121 patients who were admitted to the Emergency Department of Adana City Training and Research Hospital between 01.01.2018 and 31.07.2024 with isolated intra-abdominal gunshot injuries and underwent emergency surgery. Patients' demographic data, vital signs, laboratory results, imaging methods, operating room arrival times, and clinical outcomes were analyzed. Results: Of the patients, 93.4% were male and 6.6% female, with a median age of 34 years. The mortality rate was 6.6%. Congestive heart failure, intraabdominal vascular injury, and colon injury were significantly associated with mortality. The operating room arrival time was significantly shorter in the mortality group (p=0.002). Conclusion: Rather than the operating room arrival time alone, the clinical condition at presentation and the severity of organ damage were more influential on mortality. In intra-abdominal gunshot injuries, rapid diagnosis, effective resuscitation, and timely surgical intervention have a positive impact on survival.