Son Dönem Osmanlı'da Balkan ve Kafkas göçmenlerinin Türkiye'de geçici ve kalıcı iskân sorunu ve çözüm arayışları
The problem of temporary and permanent settlement of Balkan and Caucasian immigrants in Türkiye in the Late Ottoman Period and the search for a solution
  1. Tez No: 951411
  2. Yazar: FATMA İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kafkasya, Balkanlar, Göç, İskân, Ottoman Empire, Caucasus, Balkans, Migration, Settlement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türkler göç kavramına farklı anlamlar yükleyerek huzur ve güven içinde yaşayacakları bir coğrafyayı yurt edinmek, doğal afetlerin verdiği sıkıntıdan ve düşman saldırısından kurtulmak, belki de en zoru asırlarca vatan bildikleri topraklardan tekrar Anavatana dönmeye göç demişlerdir. Üç kıtayı birbirine bağlayan, kozmopolitik yapısından dolayı tarih içerisinde farklı medeniyetlerin kurulmasına ve medeniyetlerin tarih sahnesinden silinmesine ev sahipliği yapmış olan Anadolu göç güzergâhlarına köprü vazifesi yüklenerek nüfus hareketliliğine sahne olmuştur. Osmanlı Devleti'nin gerileme dönemi ile başlayan olaylar sonucunda 5,5 asır hüküm sürdüğü Balkanlardan Anadolu'ya kitlesel göçlere yaşanmıştır. Farklı coğrafyalardan Anadolu topraklarına doğru yaşanan göçlerin nedenleri arasında siyasi otoritenin değişmesi Osmanlının yüzyıllarca egemen olduğu topraklarda çekilmesi sonucu Müslüman Türklerin başka milletlerinin otoritesi altında yaşamak istememeleri de bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı topraklarını ele geçiren devletler ve vatandaşları da Osmanlı tebaasının buradan ayrılmasını istemiş bunun içinde baskı ve zulüm uygulayarak nüfusun tek millet ve dinden oluşmasını istenmiştir. Anadolu'nun demografik ve ekonomik yapısının şekillenmesinde Kafkas ve Balkan göçleri, tarihi bir dönüm noktası olarak öne çıkmaktadır. Söz konusu göçler, coğrafi alanda yer değiştirme değil, aynı zamanda toplumların sosyo-ekonomik yapılarındaki dönüşümü de beraberinde getirmişlerdir. Anadolu, bu süreçte farklı kültürel unsurları kaynaştırarak, zengin bir sosyal dokunun tarihsel ve kültürel kimliğinin oluşmasına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Turks have attributed different meanings to the concept of migration, and have called it migration to find a place where they can live in peace and security, to escape the hardships caused by natural disasters and enemy attacks, and perhaps the most difficult thing of all, to return to the homeland from the lands they have known as homeland for centuries. Anatolia, which connects three continents and has hosted the establishment of different civilizations and the erasure of civilizations from the stage of history due to its cosmopolitan structure, has become a bridge to migration routes and has been the scene of population movement. As a result of the events that started with the decline of the Ottoman Empire, there were mass migrations from the Balkans, where it ruled for 5.5 centuries, to Anatolia. The reasons for the migrations from different geographies to Anatolian lands include the change of political authority, the withdrawal of the Ottomans from the lands they ruled for centuries, and the unwillingness of Muslim Turks to live under the authority of other nations. In addition, the states and citizens who seized Ottoman lands also wanted the Ottoman subjects to leave, and for this, they applied oppression and cruelty and wanted the population to consist of a single nation and religion. The Caucasian and Balkan migrations stand out as a historical turning point in the shaping of the demographic and economic structure of Anatolia. These migrations brought about not only geographical displacement but also a transformation in the socio-economic structures of societies. Anatolia contributed to the formation of a rich social fabric and historical and cultural identity by combining different cultural elements in this process.