3B baskı teknolojisi ile üretilen konutlarda iç mekan analizi
Interior analysis of houses produced with 3D printing technology
  1. Tez No: 951525
  2. Yazar: AYDAN GULIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu baskı, 3B baskı teknolojisi, 3B baskı teknolojisi ile üretilen konutlar, Konut üretim teknolojileri, İç mekân analizi, İCON“Genesis Collection”, İCON“El Cosmico”, 3D printing, 3D printing technology, Housing produced with 3D printing technology, Housing production technologies, Interior space analysis, ICON“Genesis Collection”, ICON“El Cosmico”
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tez kapsamında konut üretim teknolojileri alanında yenilikçi olan 3B baskı teknolojisi araştırılmıştır. 3B baskı teknolojisi ile üretilen konutların incelendiği bu tez çalışmasında İCON şirketi tarafından üretilen, Teksas'ta bulunan“Genesis Collection”ve“El Cosmico”konutlarının iç mekân açısından analizi yapılmıştır. Analiz kapsamında tablo ve şemalar oluşturulmuştur. Araştırma 6 bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi aktarılmıştır. Araştırma kapsamında seçilen konutlar morfolojik analiz yöntemi ile incelenmiştir. İkinci bölümde konut yapım teknolojileri ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Konut yapım teknolojileri incelenmiş, tarihsel süreçte en ilkel konut üretim teknolojilerinden günümüze kadar gelişen konut üretim teknolojileri detaylı olarak anlatılmış, örnekler üzerinden incelenmiştir. Yerli ve yabancı tez, makale, kitap ve internet kaynaklarından bilgiler aktarılmış, fotoğraf ve tablolarla çalışma desteklenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde 3B baskı teknolojisi, 3B baskı teknolojisi ile konut üretimi, kullanılan malzemeler ve yazıcı çeşitleri, dünyada ilklere imza atan projeler incelenmiştir. Dördüncü bölümde seçilmiş konu çerçevesinde örnek olarak ele alınan“Genesis Collection”ve“El Cosmico”konutları hakkında detaylı bilgiler aktarılmış, iç mekân açısından incelenmiş, mekân analizi yapılmış, tablo ve şemalar şeklinde sunulmuştur. Tezin beşinci bölümünde elde edilen veriler değerlendirilmiş, çalışma kapsamında cevaplanması hedeflenen sorulara yanıt verilmiş, bulgular aktarılmıştır. Altıncı bölümde araştırmanın sonucu ve öneriler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores 3D printing technology, an innovative technology in housing production.“Genesis Collection”and“El Cosmico”housings located in Texas and printed by the ICON company have been analyzed in terms of interior space in this thesis that researches housings produced by 3D printing technology. Tables and diagrams were created as part of the analysis. The research consists of 6 chapters. The first chapter describes the purpose, scope, and methodology of the research. The selected residences were examined using morphological analysis. Bibliographic review of housing building technologies has been conducted in the second chapter. Housing building technologies have been researched, housing production technologies covering the historical period from the most primitive housing production to present housing production technologies have been discussed in detail and case studies demonstrated. Information from local and foreign theses, articles, books and internet sources has been collected and the study has been supported with photos and illustrations. The third chapter of the thesis discusses the 3D printing technology, housing production with 3D printing technology, materials used, types of printers and the first contributing projects. Within the scope of the selected topic detailed information on the“Genesis Collection”and“El Cosmico”housings, cited as examples, has been discussed and examined from point of view of the interior space, interior space analysis has been conducted and presented as charts and diagrams in the fourth chapter. In the fifth chapter of the thesis data obtained have been evaluated, questions to be addressed within the scope of the study have been answered, findings have been discussed. The results of the research and recommendations have been given in the sixth chapter.