Erken ve ileri evre küçük hücreli dişi akciğer kanseri hastalarının ekshale soluk havası kondensat örneklerinde KRAS mutasyon sıklıklarının belirlenmesi
Determination of KRAS mutation frequencies in exhaled air condensate samples of early and advanced stage non-small cell lung cancer patients
- Tez No: 951542
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY GÖKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Likit biopsi, EBC, KRAS, KHDAK, Liquid biopsy, EBC, KRAS, NSCLC
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Giriş ve Amaç Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), akciğer kanserlerinin en yaygın tiplerinden biri olup yüksek mortalite oranlarına sahiptir. KRAS geni mutasyonları, özellikle KHDAK alt tiplerinden adenokarsinomda sık görülen ve tedavi yanıtını etkileyebilen genetik değişikliklerdir. Çıkarılan soluk havasının yoğuşmuş sıvısı anlamına gelen ekshale soluk havası kondensatı (EBC), non-invaziv bir biyolojik örnek olarak tümör genetiğinin değerlendirilmesinde önemli bir potansiyel taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, erken ve ileri evre KHDAK tanılı olguların, tanı, takip ve tedavi stratejilerinin belirlenmesinde kritik bir rol oynayan KRAS gen mutasyonlarının EBC'de saptanma başarısını kandan tespitiyle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem Çalışmaya 50 KHDAK hastası dahil edilmiş ve hasta grubu erken evre (25 hasta) ve ileri evre (25 hasta) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Tüm hastalardan EBC ve eş zamanlı kan plazması örnekleri alınmıştır. Elde edilen örneklerde KRAS mutasyonu, yüksek duyarlılığa sahip dijital droplet PCR (ddPCR) yöntemiyle taranmıştır. Elde edilen veriler erken ve ileri evre hasta grupları arasında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuç Erken evre KHDAK hastalarında KRAS 12. kodon mutasyonu, EBC örneklerinin %40'ında (10/25) ve plazma örneklerinin %28'inde (7/25) pozitif saptanmıştır. İleri evre hasta grubunda ise KRAS mutasyonu EBC örneklerinde %32 (8/25), plazma örneklerinde %36 (9/25) oranında tespit edilmiştir. Bu bulgular, KRAS mutasyonunun hem EBC'de hem de kan plazmasında saptanabilmesinin, akciğer kanserinde non-invaziv moleküler tanı ve izlem yöntemlerinin geliştirilmesi açısından klinik olarak anlamlı olabileceğini göstermektedir. Olgu sayısı az olmakla beraber, erken evrede EBC'nin daha başarılı olması, tümör yükü düşükken mutasyonların EBC'ye daha kolay düşebileceğini düşündürmektedir. EBC'deki ve kandaki KRAS Kodon 12 mutasyon konsantrasyonları karşılaştırıldığında, erken evrede anlamlı bir korelasyon gözlenmezken, ileri evrede güçlü ve anlamlı korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective Non-small cell lung cancer (NSCLC) is one of the most common types of lung cancer and is associated with high mortality rates. Mutations in the KRAS gene are frequently observed in NSCLC, particularly in the adenocarcinoma subtype, and can significantly influence treatment response. Exhaled breath condensate (EBC), which refers to the condensed fluid of exhaled air, represents a non-invasive biological sample with potential utility in assessing tumor genetics. The aim of this study is to demonstrate that KRAS gene mutations, which play a critical role in the diagnosis, monitoring, and therapeutic strategy of NSCLC at both early and advanced stages, can be detected in EBC at a level equivalent to that of blood-based detection. Materials and Methods A total of 50 NSCLC patients were included in the study and divided into two groups: early-stage (25 patients) and advanced-stage (25 patients). EBC and simultaneous plasma samples were collected from all patients. KRAS mutations were analyzed using the highly sensitive digital droplet PCR (ddPCR) method. The data obtained were comparatively evaluated between the early and advanced stage patient groups. Results and Conclusion In early-stage NSCLC patients, KRAS codon 12 mutation was detected in 40% (10/25) of EBC samples and 28% (7/25) of plasma samples. In advanced-stage patients, KRAS mutation was found in 32% (8/25) of EBC samples and 36% (9/25) of plasma samples. These findings suggest that detection of KRAS mutations in both EBC and plasma samples may be clinically significant for the development of non-invasive molecular diagnostic and follow-up methods in lung cancer. Although the number of cases is limited, the higher success of EBC in early stages suggests that mutations may be more easily detectable in EBC when the tumor burden is low. When KRAS Codon 12 mutation concentrations in EBC and blood were compared, no significant correlation was observed in the early stage, while a strong and significant correlation was detected in the advanced stage.