Cerrahi uygulanan T4 küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarının uzun dönem sağkalım değerlendirilmesi
Long-term evaluation of surgical T4 non-small cell lung cancer patients
- Tez No: 576544
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İRFAN TAŞTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, T4 Tümörler, Sağ Kalım, Lung Cancer, T4 Tumors, Survival
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Akciğer kanseri teşhisi her sene artış göstermekte ve dünya genelinde yıllık ortalama 1.2 milyon yeni akciğer kanserli hasta teşhis edilmektedir. Akciğer kanserinin erken teşhis edilmesindeki zorluklar ve tarama programlarının tam olarak ortaya konamaması, T4 gibi ileri evre tümörlere sahip hasta grubuyla karşılaşılması ihtimali arttırmaktadır. Çalışmamıza Ocak 2011-Aralık 2018 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda T4 küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle opere edilen 80 hasta dahil edilmiştir. Retrospektif olan çalışmamızda akciğer rezeksiyonu ve lenf nodu diseksiyonu uygulanan hastalar incelenmiştir. Çalışmamızda patolojik evreleme için 8.TNM evreleme sistemi kullanılmıştır. Tümör çapı, tümör etraf dokulara invazyonu, aynı taraf farklı lobda tümör nodülü varlığı gibi T4 tümörlerin özellikleri başta olmak üzere, lenf nodu tutulumu varlığı da patolojik evrelemede kullanılmıştır. Çalışmamıza alınan 80 hastanın ortalama takip süresi 13 ay, median sağkalımı 17 ay olup, 2 yıllık sağ kalımı %39.9 iken, 5 yıllık sağkalımı %23.5 olarak tespit edilmiştir. T4 tümörler, hastaların cerrahiye uygunluğunu belirlemede yaşanan problemler, cerrahisindeki zorluklar, postoperatif tedavide çok fazla alternatif bulunmaması ve cerrahiyle beraber adjuvan tedavi altında bile uzun sağ kalım sürelerine ulaşılamaması sebebiyle, akciğer kanserleri içinde günümüzde hala büyük bir sorun teşkil etmektedir. Zamanla cerrahi imkanlarının artması, adjuvan kemoradyoterapideki gelişmeler ve son zamanlarda immünoterapi tedavisindeki başarılar ile T4 tümörlerin tedavisinde yakın gelecekte daha başarılı olunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The diagnosis of lung cancer is increasing every year and an average of 1.2 million new lung cancer patients are diagnosed annually worldwide. The difficulties in early detection of lung cancer and the lack of screening programs are likely to increase the incidence of patients with advanced stage tumors such as T4. In our study, 80 patients with T4 non-small cell lung cancer operated at Gazi University Department of Thoracic Surgery between January 2011 and December 2018 were included. In our retrospective study, patients who underwent lung resection and lymph node dissection were examined. In our study, the 8th TNM staging system was used for pathological staging. The presence of lymph node involvement, especially the features of T4 tumors such as tumor diameter, invasion into surrounding tissues, presence of tumor nodules in different lobes on the same side, were also used in pathological staging. The mean follow-up period of the 80 patients was 13 months and median survival was 17 months. The 2-year survival rate was %39.9 and the 5-year survival rate was %23.5. T4 tumors are still a major problem in lung cancers because of the difficulties in determining the suitability of the patients, the difficulties in their surgery, the lack of many alternatives in postoperative treatment and failure to achieve long survival times even under adjuvant therapy. With increasing surgical opportunities, advances in adjuvant chemoradiotherapy and recent successes in immunotherapy treatment, it is expected to be more successful in the treatment of T4 tumors in the near future.