Ormaniçi rekreasyonu ve Isparta ilindeki bazı doğal kaynakların mevcut rekreasyon potansiyelleri
Forest recreation and determination of the existing recreational potential of some natural sources of Isparta province
- Tez No: 95155
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSA GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isparta, Ormaniçi Rekreasyonu, Rekreasyon Potansiyeli, Isparta, Forest Recreation, Recreation Potential
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET ORMANİÇİ REKREASYONU VE İSPARTA İLİ'NDEKİ BAZI DOĞAL KAYNAKLARIN MEVCUT REKREASYON POTANSİYELLERİ Son 50 yıl içinde meydana gelen hızlı kentleşme ve aşırı endüstrileşme, insan ile doğa arasındaki mevcut ilişkileri tahrip etmiş ve ekolojik dengede ciddi bir şekilde zarara sebep olmuştur. İnsanlar, yaşadığı kent ortamında birçok strese sahip olması ve doğadan kopma endişesini taşıması sonucu olarak rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik doğal ve tarihsel yerleri, özellikle ormaniçi dinlenme alanlarını tercih etmeye başlamıştır. Bu eğilim, rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çevresindeki yeni rekreasyon alanlarının tesis edilmesi ve yeni doğal alanları araştırma ihtiyacını artırmıştır. Bu açıdan bakıldığında, bu çalışmada, Isparta yöresi ormaniçi rekreasyon alanlarının koruma ve kullanma ilkesi dikkate alınarak mevcut koşullan ve potansiyelinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunu sağlamak amacıyla, çalışmada GÜLEZ'in Orman alanlarının rekreasyonel potansiyelinin belirlenmesi için geliştirdiği yöntem kullanılmıştır. Aynı zamanda, Isparta kenti insanlarının rekreasyon taleplerini belirlemek amacıyla bir anket düzenlenmiştir. Sonuç olarak, Isparta yöresindeki mevcut ormaniçi rekreasyon alanlarından beklenen hizmetlerin ve kapasitesinin, onlardan beklenen hizmet ve işlevleri temin etmekten uzak olduğu belirlenmiştir.Aynı zamanda, Isparta yöresi içinde Kent Ormancılığı etkinlikleri doğrultusunda yeni rekreasyonel alanların acilen tesis edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOREST RECREATION AND DETERMINATION OF THE EXISTING RECREATIONAL POTENTIAL OF SOME NATURAL SOURCES OF İSPARTA PROVINCE In the last fifty years, the fast urbanization and excessive industrilization have caused a serious damage on the ecologial balance and disturbed the existing relationships between human being and nature. As aresult of this denaturalization, the people living in urban areas and having a lot of stress have particularly started to prefer forest recration areas such as natural lands, historical places to meet their recreational demands. This trend has increased the people needs to find out new natural lands and establish new recreational grounds in the surroundings to meet their recreational needs. Having this point of view, in this study, it has been aimed at finding out new potantials and the circumstances of existing recreation lands of forest of Isparta province to be taken into consideration, from stand point of natural conservation and usage. In this study, in order to provide this, GÜLEZ's method which has been improving to determine the potentional of forest recreational lands, has been used. At the same time, a questionare has been arranged to determine the level of needs and the manner of people against recreational the demands in Isparta province. Finally, it has been determined that this existing capacity and expected facilities from the forest recreational lands of Isparta province is far from providing functions and services expected from them. At this same time, this result showed that it is an urgent necessity to establish new recrational grounds with a frame of Urban Forestry activities in the province.