Hedonik tüketimin yiyecek neofobisi ve yiyecek neofilisi üzerine etkisinde, farklı kültürlere açıklık ve izlenim yönetiminin düzenleyici rolü
The moderating role of openness to different cultures and impression management in the effect of hedonic consumption on food neophobia and food neophilia
  1. Tez No: 951561
  2. Yazar: AYŞE NUR USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURAN CANKÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hedonik tüketim, Yiyecek neofobisi, Yiyecek neofilisi, Farklı kültürlere açıklık, İzlenim yönetimi, Unesco gastronomi şehri, Hedonic consumption, Food neophobia, Food neophilia, Openness to different cultures, Impression management, Unesco gastronomy city
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Araştırmada hedonik tüketimin yiyecek neofobisi ve yiyecek neofilisi üzerine etkisinde farklı kültürlere açıklık ve izlenim yönetiminin düzenleyici rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda veriler nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler paket programlar aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma modelinin yeterliliği ve hipotezlerin geçerliliğini tespit etmek için geçerlilik ve güvenirlik testleri yapılmış olup elde verilerin güvenilir olduğu tespit edildikten sonra faktör analizi ve sonrasında da yapısal eşitlik modellemesi testleri yapılmıştır. Gerçekleştirilen yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre, hedonik tüketimin yiyecek neofobisini anlamlı negatif yönde, yiyecek neofilisini ise anlamlı pozitif yönde etkilediği görülmektedir. Bununla birlikte farklı kültürlere açıklığın hedonik tüketimin yiyecek neofilisi üzerine etkisinde düzenleyici olarak rol aldığı, hedonik tüketimin yiyecek neofobisi üzerine etkisinde düzenleyici rolü olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca analiz sonuçları, izlenim yönetiminin hedonik tüketimin yiyecek neofilisine etkisinde düzenleyici rol aldığı, hedonik tüketimin yiyecek neofobisine etkisinde ise düzenleyici rolü olmadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, gastronomi turizminde hedonik tüketim ile yiyecek neofilisi arasındaki ilişkinin; farklı kültürlere açıklık düzeyi ve izlenim yönetimi eğilimleri gibi değişkenler tarafından anlamlı biçimde etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu durum, özellikle bireylerin yeni tatları deneme istekliliği gibi özelliklerinin dikkate alınmasının, gastronomi turizmi araştırmalarına önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda, tüketici davranışlarını sosyal ve kültürel boyutlarıyla inceleyen disiplinler arası çalışmalara ağırlık verilmesi önerilmektedir. Gelecek araştırmalarda, benzer modellerin farklı kültürel bağlamlarda, yabancı turist örneklemleriyle ve karma yöntemler kullanılarak test edilmesi, elde edilen bulguların genellenebilirliğini artırabilir. Ayrıca sosyal medya etkisi, kuşaklar arası farklılıklar ve psikolojik değişkenlerin de dâhil edildiği yeni modellemelerle literatüre daha kapsamlı katkılar sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the moderating role of openness to different cultures and impression management in the effect of hedonic consumption on food neophobia and food neophilia. For this purpose, data were collected through the survey technique, which is one of the quantitative research methods. The collected data were analyzed through package programs. Validity and reliability tests were conducted to determine the adequacy of the research model and the validity of the hypotheses, and after determining that the obtained data were reliable, factor analysis and then structural equation modeling tests were conducted. According to the results of the structural equation modeling performed, it is seen that hedonic consumption affects food neophobia significantly negatively and food neophilia significantly positively. However, it was determined that openness to different cultures has a moderating role in the effect of hedonic consumption on food neophilia, and that hedonic consumption has no moderating role in the effect of food neophobia. In addition, the analysis results show that impression management has a moderating role in the effect of hedonic consumption on food neophilia, and that hedonic consumption has no moderating role in the effect of food neophobia. The findings show that the relationship between hedonic consumption and food neophilia in gastronomy tourism is significantly affected by variables such as openness to different cultures and impression management tendencies. This situation shows that considering characteristics such as individuals' willingness to try new tastes can make significant contributions to gastronomy tourism research. In this direction, it is recommended to focus on interdisciplinary studies examining consumer behavior with its social and cultural dimensions. In future studies, testing similar models in different cultural contexts, with foreign tourist samples and using mixed methods can increase the generalizability of the findings. In addition, more comprehensive contributions can be made to the literature with new models that include social media effects, generational differences and psychological variables.