Dış ticaret ve gelir eşitsizliği: OECD örneği
Trade and income inequality: The case of OECD
  1. Tez No: 951574
  2. Yazar: FATMA BEYZA CANBOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KABLAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Eşitsizliği, Gini katsayısı, İthalat, İhracat, OECD, Panel Veri Analizi, Income Inequality, Gini Index, Export, Import, OECD, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ülke ekonomileri incelendiğinde, gelir eşitsizliği tüm ülkelerde var olan ve tüm ülkelerin çözmesi gereken önemli bir makroekonomik sorundur. Tüm ülkeler gelir eşitsizliğini azaltmak için çeşitli politikalar uygulamakta ve önlemler almaktadır. Gelir eşitsizliğini azaltan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri de özellikle son yıllarda hızla artan dış ticarettir. Küreselleşme ile birlikte tüm dünyada ticaretin serbestleşmesi ve kaynaklardan etkin bir şekilde yararlanılması neticesinde refah artışının meydana geleceği ve gelir dağılımının iyileşeceği tahmin edilmektedir. Bu sebeple dış ticaretin gelir dağılımına etkisi araştırılması gereken önemli bir konudur. Bu çalışmanın amacı dış ticaretin gelir eşitsizliği üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada, 2002-2022 yılları arasındaki Dış ticaret, büyüme ve enflasyon verilerinin gelir eşitsizliği üzerindeki etkisinin Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) üyesi olan 26 ülke için incelenmesi amaçlanmaktadır. Yapılan çalışmada yöntem olarak panel veri analizi kullanılmıştır. Panel veri analizinde gelir eşitsizliğinin ölçümünde kullanılan Gini Katsayısı bağımlı değişken olarak kullanılırken dışa açıklık oranı, enflasyon ve büyüme rakamları bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Dışa açıklık oranı ilgili ülkenin ilgili yıldaki ithalat ve ihracat verilerinin toplanarak ilgili yıldaki Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya bölünmesi sonucu elde edilmiştir [(İthalat+İhracat)/GSYH]. Yapılan analiz sonuçlarına göre dışa açıklık oranı ve gini katsayısı arasında negatif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Bir başka ifadeyle dış ticaretin artması gini katsayısını azaltmaktadır. Gini katsayısının azalması ülkede gelir dağılımı adaletinin sağlandığını göstermektedir. Öte yandan bir diğer bağımsız değişken olan enflasyon verisinin bağımlı değişken olan gini katsayısını açıklamada anlamlı olma eğiliminde olduğu ve enflasyonda yaşanan bir artışın gini katsayısını arttırma eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak büyüme ile gini katsayısı arasında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
When the economies of countries are analyzed, income inequality is an important macroeconomic problem that exists in all countries and that all countries need to solve. All countries implement various policies and take measures to reduce income inequality. There are many factors that reduce income inequality. One of these factors is foreign trade, which has increased rapidly especially in recent years. With globalization, it is estimated that welfare will increase and income distribution will improve as a result of trade liberalization and efficient utilization of resources all over the world. For this reason, the effect of foreign trade on income distribution is an important issue that needs to be investigated. The aim of this study is to investigate the impact of foreign trade on income inequality. In this study, it is aimed to examine the effect of foreign trade, growth and inflation data on income inequality for 26 countries that are members of the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) between 2002 and 2022. Panel data analysis is used as a method in this study. In the panel data analysis, the Gini Coefficient, which is used to measure income inequality, is used as the dependent variable, while the openness rate is used as the independent variable. Moreover, since inflation and growth are two important macroeconomic variables affecting income inequality, inflation and growth figures are used as control variables in order to provide more reliable results. The openness ratio is obtained by summing the import and export data of the country in the relevant year and dividing by the Gross Domestic Product in the relevant year [(Import+Export)/GDP]. According to the results of the analysis, there is a negative relationship between the openness ratio and the gini coefficient. In other words, the increase in foreign trade decreases the gini coefficient. The decrease in the Gini coefficient indicates that income distribution justice is achieved in the country. On the other hand, inflation data, which is the control variable, tends to be significant in explaining the dependent variable, the gini coefficient, and an increase in inflation tends to increase the gini coefficient. Finally, there is a positive relationship between growth and the gini coefficient.