'Yabancı dilde yaratı' kavramı ışığında 19. yüzyıl Fransız edebiyatında İstanbul kültürünü okumak: Nerval, Gautıer, Lotı
Reading Istanbul folklore in 19th century French literature in the light of 'Foreign language creation': Nerval, Gautier, Loti
- Tez No: 951575
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSUN URAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: yabancı dilde yaratı, aktarım işlemleri, Fransız gezgin-yazarlar, seyahat izlenimleri, İstanbul-izlekli Fransızca eserler, foreign language creation, translation strategies, French travel writers, journey impressions, Istanbul-themed works written in French
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çeviribilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Hongyin Wang'ın 2009 yılında ileri sürdüğü“foreign language creation”(“yabancı dilde yaratı”) kavramı ışığında İstanbul'u konu alan üç Fransızca eseri incelemek ve yazarların sıklıkla başvurdukları aktarım işlemlerini ortaya koymaktır. Bütüncemizi, 19. yüzyılda İstanbul'a gelerek gezi anlatılarını kaleme alan Fransız edebiyatının önemli temsilcilerinden Gérard de Nerval'in Voyage en Orient (Doğuya Yolculuk) adlı iki ciltlik eserinin ikinci cildinde yer alan“Les Nuits du Ramazan [Ramazan Geceleri]”başlıklı bölümü, Théophile Gautier'nin Constantinople (İstanbul) adlı eseri ve son olarak Pierre Loti'nin Constantinople en 1890 (İstanbul 1890) başlıklı eseri oluşturmaktadır. Bu inceleme nesnelerinin seçilmesinin nedeni, bahsi geçen eserlerin İstanbul'u bütüncül bir şekilde ele almaları ve Osmanlı dönemi Türk kültürüne ait öğelerle bezenmiş olmalarıdır. Öte yandan; Nerval, Gautier ve Loti'nin İstanbul'a yaptıkları yolculuklar sonucu kaleme aldıkları gezi anlatılarında, Osmanlı İstanbul'una ve Türk kültürüne ilişkin birçok kültürel öğenin yer aldığı gözlemlenmiştir. Ele aldığımız Fransızca eserler, Ting Guo'nun ileri sürdüğü aktarım işlemleri temel alınarak çözümlenmiştir. Çalışma kapsamında, yazarların anlatılarını oluştururken aldıkları kararlara odaklanılmış, başvurdukları aktarım işlemleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze three French works centered on Istanbul in the light of“foreign language creation”put forward by Hongyin Wang in 2009 and to elucidate the translation methods that are frequently applied by the authors. Our corpus comprises works with Ottoman -Turkish themes by Gérard de Nerval, Théophile Gautier and Pierre Loti, prominent representatives of French literature who traveled to Istanbul in the nineteenth century and penned their travelogues. To articulate more precisely, the objects of analysis for this study have been designated as the chapter named“Les Nuits du Ramazan”from the second volume of Gérard de Nerval's two-volume work Voyage en Orient, Théophile Gautier's work entitled Constantinople and finally Pierre Loti's work titled Constantinople en 1890. The reason of choosing these subjects of analysis in our research is that the respective works of these authors offer a holistic portrayal of Istanbul and are richly interwoven with elements of Ottoman-Turkish culture. Indeed, upon examining the travelogues penned by Nerval, Gautier and Loti because of their visits to Istanbul, it has been observed that numerous cultural elements pertaining to Ottoman-era Istanbul and Turkish culture are present in these narratives. The French works addressed within the scope of this study have been analyzed based on the translation methods proposed by Ting Guo. This study culminates in a concentrated analysis of the authors' choices during text composition, offering a thorough examination of their implemented translation strategies.